krenuo sa floride

Isplovio najveći kruzer na svijetu i odmah izazvao haos: “To je korak u pogrešnom smjeru”

Najveći kruzer na svijetu započeo je svoje prvo putovanje.

Icon of the Seas, kompanije Royal Caribbean, isplovio je u subotu iz Miamija na Floridi s kapacitetom za do 7.600 putnika i 2.350 članova posade.

Brod se proteže gotovo 1.200 stopa (365 metara) od pramca do krme. Podijeljen je u osam "kvartova" na 20 paluba.

Plovilo ima šest vodenih tobogana, sedam bazena, klizalište, pozorište... Ima više od 40 restorana, barova i salona.

Započeo je svoje prvo sedmodnevno putovanje po otocima u tropima. Icon of the Seas službeno je isplovio uz podršku nogometne legende Lionela Messija i njegovih saigrača iz američkog MLS ligaša Inter Miamija.

Brod pokreće šest motora na dva goriva, koji se mogu pokretati ukapljenim prirodnim plinom (LNG), alternativnim gorivom za koje Cruise Lines International Association kaže da smanjuje emisije sumpora i stakleničkih plinova.

Međutim, grupe za zaštitu okoliša izrazile su zabrinutost da brodovi na LNG povećavaju štetne emisije metana.

"To je korak u pogrešnom smjeru", rekao je za Reuters Bryan Comer, direktor Morskog programa pri Međunarodnom vijeću za čisti prijevoz (ICCT).

"Procijenili bismo da korištenje LNG-a kao goriva za brodove emitira više od 120% više emisija stakleničkih plinova tokom životnog ciklusa od plinskog ulja za brodove."

Royal Caribbean kaže da se svaki kilovat potrošen na Icon of the Seas "pomno ispituje radi energetske efikasnosti i smanjenja emisije".