SARAJEVO

Ispred Vijećnice sutra Skup podrške i solidarnosti s palestinskim narodom

Vijećnica, Grad Sarajevo,

U Sarajevu će sutra, 7. aprila, biti održan Skup podrške i solidarnosti sa palestinskim narodom.

Neformalna grupa građana u koordinaciji s Palestinskom zajednicom i Udruženjem bosanskohercegovačkog-palestinskog prijateljstva poziva sve građane da prisustvuju skupu koji će biti održan na platou ispred sarajevske Vijećnice, s početkom u 11.30 sati.

Iz Palestinske zajednice napominju kako su obilježavaju šest mjeseci krvave agresije na Gazu, tokom koje je više od 108.000 Palestinaca, blizu 4,5 posto ukupnog stanovništva Gaze, ubijeno ili ranjeno. Oko 40 posto ovih žrtava su djeca.

Ubijena su najmanje 203 humanitarna radnika i 95 novinara i medijskih radnika. Uništeno je 60 posto stambenih jedinica u Gazi, zajedno sa 392 obrazovna objekta, 123 ambulante i 184 džamije. Više od 1,7 miliona Palestinaca, tri četvrtine stanovništva Gaze, raseljeno je, a većina je nagurana u najjužniju oblast Rafah. Više od 1,1 milion Palestinaca suočava se sa katastrofalnom glađu.

Ovim putem pozivaju sve građane i građanke Bosne i Hercegovine, koji su proteklih šest mjeseci pružali nesebičnu podršku, da pokažu još jednom da solidarnost ne samo u riječima i da zajedno pošalju poruku solidarnosti s palestinskim narodom.