topi se u ustima

Isprobajte recept za fini starinski hljeb koji miriše na djetinjstvo

Nekada davno hljeb se nije s rezao već trgao rukama. Bio je vrlo cijenjen jer su ga ljudi smatrali darom Božjim i grijeh je bilo bacati ga. Pokloniti nekome komad kruha smatralo se odrazom gostoljubivosti, prijateljstva i ljubavi. Napravite i vi fini domaći kruh pa njime počastite drage ljude.

Kako biste napravili ovaj hljeb, pomiješajte u zdjeli 300 g glatkog bijelog brašna, 300 g crnog brašna, kašiku šećera i 2 kašičice soli. Tome dodajte jedan suhi kvasac i 400 ml mlake vode.

Mijesite dok smjesa ne postane glatka pa ga ostavite prekrivenog da se diže sat vremena. Tijesto izvadite, oblikujte hljeb pa prebacite na pleh na koji ste prosuli brašno.

Neka se tamo diže još sat vremena pa ga premažite vodom i pecite 15 minuta na 220 pa 40 minuta na 200 stepeni.