lakmus test

Istanbul glavno ‘bojno polje’ na predstojećim lokalnim izborima u Turskoj

Dok je turska opozicija spremna da ponovi svoj izborni uspjeh iz 2019. u glavnom gradu Ankari na predstojećim lokalnim izborima, u najvećem turskom gradu, Istanbulu, AKP predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i opoziciona CHP nalaze se rame uz rame, piše Euractiv.

Lokalni izbori se uglavnom smatraju lakmus testom za snagu opozicije, koja je u nekoliko navrata obećala da će vratiti Tursku na pravi put ka pridruživanju EU u potencijalnoj post Erdoganovoj eri.

Glavna turska opoziciona stranka, CHP lijevog centra, slavila je velike pobjede na lokalnim izborima 2019. godine, gdje je uspjela zauzeti oba najveća turska grada, Istanbul i Ankaru.

Erdogan želi da ponovo osvoji tursku metropolu sa 15 miliona stanovnika

U Ankari, CHP je spreman za još jednu izbornu pobjedu 31. marta, budući da kandidat stranke, sadašnji gradonačelnik Mansur Yavas, vodi sa komotnom razlikom. Predviđa se da će Yavas osvojiti 49 posto glasova, prema zbirnim anketama Europe Elects - devet posto ispred kandidata iz AKP-a.

Međutim, Erdogan, koji je započeo svoju političku karijeru kao gradonačelnik Istanbula 1990-ih, želi da ponovo osvoji tursku metropolu sa 15 miliona stanovnika.

Prema anketama Europe Electsa, Erdoganova AKP trenutno ima jedan procentni poen ispred sadašnjeg gradonačelnika CHP Ekrema Imamoglua, za kojeg se predviđa da će osvojiti 37 posto birača.

Na lokalnim izborima u martu 2019. Imamoglu je uspio osigurati tijesnu pobjedu sa razlikom od samo 0,16 posto. Izbore su kasnije poništile izborne vlasti zbog pritiska Erdogana. U ponovnom glasanju u junu iste godine, CHP je pobijedio sa velikom prednosti od preko devet posto.

Ovog puta, Erdogan se kladio na bivšeg ministra životne sredine Murata Kuruma da ponovo osvoji Istanbul, najpoželjniju nagradu na izborima. Kurum je stekao ime nakon zemljotresa u februaru 2023., kada je predvodio napore za izgradnju skloništa za hitne slučajeve.

AKP prvenstveno ima koristi od fragmentacije nacionalnih opozicionih partija. Dok kandidata AKP Kuruma podržava i nacionalistički MHP, tri glavne opozicione stranke ovoga puta neće nastupiti na zajedničkoj platformi.

Imamoglu je 2019. godine dobio podršku kurdskog HDP-a i stranke IYI da protjera AKP iz Istanbula.

Međutim, ove dvije stranke su ovoga puta najavile da planiraju da imaju svoje kandidate, pri čemu je predviđeno da kandidat stranke IYI osvoji pet posato glasova i kurdskog DEM, stranke nasljednice HDP-a, sedam posto.

Imamoglu je 2019. uspio osigurati tijesnu pobjedu sa razlikom od samo 0,16 posto

Kako će kandidat sa najviše glasova postati gradonačelnik, bez obzira na to da li uspeju privući 50 posto birača, kandidati DEM-a i IYI-partije slabe Imamogluovu poziciju, čineći pobjedu AKP-a vjerovatnijom nego 2019. godine.

Iako je Erdogan nastavio da pobjeđuje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, izgubio je značajnu podršku posljednjih godina.

Iako je uspio pobijediti na predsjedničkim izborima 2023. godine, završio je samo pet posto ispred kandidata CHP i morao je ući u drugi krug glasanja po prvi put od ustavne revizije 2017. godine.