Region

Istječe rok koji je Vučić dao hrvatskim vlastima da ga puste u Jasenovac. Evo šta će se dogoditi nakon toga

Ove subote istječe rok za posjet Jasenovcu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je on dao hrvatskim vlastima, a sasvim je sigurno da se do tada s tim u vezi ništa neće dogoditi, navodi Novi list.

Premda je u srpskoj diplomatskoj noti sredinom jula, nakon što je Vučiću zabranjen dolazak u Jasenovac u poluprivatnom aranžmanu, isključivo u pratnji predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, naveden 17. septembar kao datum do kojeg bi mu vlada Andreja Plenkovića trebala dati termin za službeni posjet, on bi vjerovatno pristao doći i kasnije. Ali sada je već izvjesno da niti do kraja godine neće biti ništa od toga. Razlog leži u stavu premijera Plenkovića da se 'svaki posjet koji može imati političke konsekvence mora pažljivo dogovarati' i da će, shodno tome, Vučić moći posjetiti mjesto nekadašnjeg ustaškog logora 'kada dođe trenutak i kada se steknu uvjeti'.

U Vladi kažu, navodi Novi list, da danas okolnosti za dolazak predsjednika Srbije u Jasenovac nikako nisu povoljne zbog sudskog procesa koji 14. oktobra, na Višem sudu u Beogradu, počinje protiv četvorice penzionisanih hrvatskih pilota, optuženih da su odgovorni za raketiranje dvije srpske izbjegličke kolone u BiH u augustu 1995. i pogibiju ukupno 13 civila. Dakle procedura nije više u prvom planu. Čak i da Vučić, kao što je učinio prošle i opet krajem februara ove godine, službenim kanalima zatraži da mu se omogući prelazak hrvatske granice kako bi zapalio svijeću i položio cvijet u Jasenovcu, to mu, po svemu sudeći, ne bi bilo dopušteno.