Nije kraj

Istraga Dankine smrti neće stati: ‘Ova dvojica su zlikovci, ali moguće je da u cijeloj priči postoji nalogodavac!’

Djevojčica Danka Ilić žrtva je saobraćajne nesreće, ali i monstruoznog zločina dvojice počinitelja koji su njezino tijelo bacili na divlji deponij, a policija sumnja da je tijelo jedan od osumnjičenih naknadno prebacio na drugu lokaciju, objavio je u četvrtak MUP Srbije nakon desetodnevne potrage.

Nestanak djevojčice na teritoriju Banjskog Polja kod Bora na istoku Srbije prijavljen je 26. marta i za njom je pokrenuta opsežna potraga koja se proširila i izvan granica zemlje.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić danas je na izvanrednoj konferenciji za medije detaljno objasnio postupke i saznanja istražnih policijski timova, forenzičara, rezultate GPS provjera, usporedne podatke bazičnih punktova i mobilne telefonije i prikupljenih izjava na temelju kojih je rasvijetljen ovaj slučaj.

Gašić je naveo da su uhapšena dvojica radnika komunalnog poduzeća iz Bora i priznala su krivicu jer jer utvrđeno da su službenim automobilom "fiat panda" udarili djevojčicu nedaleko od dvorišta iz kojeg je izišla, a potom je stavili u prtljažnik te odvezli na deponiju i bacili tijelo.

Razlika u krivičnim djelima

Psiholog Željko Mašović, advokat Predrag Savić, Uglješa Grgur, zastupnik u Parlamentu i analitičar Saša Borojević komentirali su slučaj ubistva Danke Ilić. Advokat Savić je objasnio razliku u krivičnim djelima - udaranje djeteta automobilom, udaranje i bacanje tijela na deponij i udarac djeteta autom, ubistvo i rješavanje tijela.

"Vrlo je velika razlika, ali da krenemo od ovog posljednjeg, kako je i procesuirano, teško ubistvo, a uz to ovdje ima elemenata da je teško ubistvo učinjeno na surov način, te su i prikrivali krivično djelo, pa bi u tom slučaju zapriječena kazna bila od deset godina, do doživotnog zatvora, piše Mondo.rs.

Da se dogodila druga situacija, to bi bilo izazivanje opće opasnosti u saobraćaju, zapriječena kazna sa smrtnim posljedicama do osam godina, a tu bi se moglo dodati da nisu pružili pomoć osobi.

U prvoj situaciji bismo imali samo izazivanje opće opasnosti u saobraćaju i da su pružili pomoć, ali bi se to završilo vjerovatno bez smrtne posljedice.

Istraga se nastavlja

Ovdje još imamo činjenicu da su oni bili u alkoholiziranom stanju.

Grgur je rekao da će istraga pokazati je li još osoba sudjelovalo u zločinu.

"To su zlikovci, a ne znam da li se na toj dvojici završava. Policija će još raditi na istrazi, vidjet će se ko je još umiješan i na koji način.

Borović se nadovezao riječima da možda postoji nalogodavac. Smatra da je u trenutku nekakve panike došlo do kobnog završetka.

"Je li mi sada pričamo o tome što je istina ili kako je to dijete završilo ili pokušavamo doznati je li postojao nalogodavac. Ako je postojao nalogodavac koji je planirao otmicu pa je krenulo po zlu, dobro je poznato da je prvih dva sata presudno, je li tu panika uradi svoje, pa dođe do ubistva, kako bi se oslobodili dokaza.

Mi ovdje imamo tvrdnju da je dijete bilo živo u trenutku odvođenja, ima mnogo detalja do kojih ne znam kako su došli. Također, jedan na drugog svaljuju krivnju i lažu.

'Paranoja' u narodu

Ja barem ne znam kako im vjerovati, teško se u ovakvim situacijama dolazi do prave istine", navodi Borojević.

Mašović je na kraju komentirao "paranoju" koja vlada u narodu. Prema njegovom mišljenju, trebalo bi usporiti s plasiranjem informacija u javnost.

"Trebalo bi spriječiti tu opću paranoju, ali i da ‘povučemo ručnu‘ s plasiranjem informacija, narod će nastaviti s teorijama. Potom ne znaš šta je gore, da se daju ili da se ne daju informacije. Psihološki, naš mozak kada nema informacije, on sam kreira vlastiti film.

Nažalost, 99 posto svih nas, svi smo imali taj instinkt da je nažalost tragičan kraj, ali smo se svi nadali nečemu. Ne bih sada htio biti general poslije bitke, ali i što se tiče snimke, vi snimate ženu, koja je to pritom primijetila, pa da je to stvarno otmičar, odgrizla bi mu ruku", istaknuo je on.