Objavila AMA

Istraživanje otkrilo: Više od 10% mladih u svijetu ima problema s mentalnim zdravljem

Djeca, tinejdžeri i mlađe odrasle osobe imaju sve veću vjerovatnost da će imati problema s mentalnim zdravljem, prema novoj analizi koju je objavila Američka liječnička udruga (AMA).

Citirajući podatke iz studije Globalnog tereta bolesti iz 2019., tim brazilskih i kanadskih univerzitetskih naučnika upozorio je na razdoblje od djetinjstva do rane odrasle dobi u kojem postoji "povećana osjetljivost na pojavu mentalnih poremećaja".

"Postoji visoka prevalencija mentalnih poremećaja koji pogađaju djecu i mlade, što ukazuje na to svaka deseta osoba (ili njih 293 miliona) u dobi od 5 do 24 godine širom svijeta živi s dijagnosticiranim mentalnim poremećajem", objavila je AMA prije objave rada u časopisu JAMA Psychiatry krajem januara.

Nadalje su otkrili da se "otprilike petina svih oblika nemoći povezanih s bolešću" može svesti na "mentalne poremećaje" u dobnoj skupini od 5 do 24 godine, za što su rekli da "obuhvaća jednu četvrtinu tereta mentalnih poremećaja u cijelom životnom vijeku."

Tim je rekao da bi trebalo provesti više istraživanja usmjerenih na uže raspone tih dobnih skupina.

"Duševni poremećaji povezani su s visokim stopama napuštanja škole, niskom ekonomskom produktivnošću, zatvorima, samoubistvom i beskućništvom, među ostalim nepovoljnim ishodima koji utječu na pojedince, porodice i društvo u cjelini", rekli su.

Druga nedavna istraživanja ukazala su na to da je širenje društvenih medija pokretač pogoršanja mentalnog zdravlja među mladima, a osnivač Mete Mark Zuckerberg u januaru se izvinio roditeljima čije je zdravlje djece narušeno korištenjem aplikacija njegove kompanije, uključujući Facebook i Instagram.

Istraživanje koje je prošle godine objavio Gallup pokazalo je da jake veze roditelja i djece mogu pomoći u suzbijanju negativnih učinaka društvenih medija.