Svijet

Italija bruji o krvavom obračunu: Političar krajnje desnice upucao Marokanca na ulici

Član Lige i pročelnik gradskog ureda za sigurnost u Vogheri na sjeveru Italije ubio je Marokanca s kojim je ušao u sukob, a riječ je o legitimnoj odbrani, ustvrdio je šef te stranke krajnje desnice Matteo Salvini.

Massimo Adriatici, vijećnik Lige i bivši policijski zapovjednik, priveden je i otvorena je istraga zbog prekomjerne upotrebe sile, navodi novinska agencija Ansa pozivajući se na izvore istrage.

Lokalna policija nije bila dostupna za komentar na traženje novinske agencije France presse.

Žrtva pogođena vatrenim oružjem u prsa je Marokanac star 39 godina identificiran kao Youns El Boussetaoui.

Prema lokalnim medijima, Marokanac je u utorak navečer dodijavao nekoj ženi pred barom u Vogheri, pa je gradski vijećnik odlučio intervenirati i pozvao je policiju. Marokanac ga je počeo naguravati i Adriatici, koji je uza se imao pištolj, tvrdi da je oružje opalilo u trenutku kada je pao na tlo.

Matteo Salvini, bivši ministar unutarnjih poslova, tvrdi da je Adriatici bio “žrtva agresije” i da je reagirao u “legitimnoj odbrani”.

“Slučajno je ispaljen hitac koji je nažalost pogodio stranca”, poručuje Salvini u videosnimci na svom Facebooku.

Senator Demokratske stranke (lijevi centar) Alan Ferrari, također lokalni vijećnik, pozvao je Salvinija da osudio takav postupak.

“U civiliziranoj i demokratskoj zemlji, pročelnik gradskog ureda za sigurnost ne puca ni u koga”, poručio je Ferrari.Povezani postovi: