uhapšen bivši momak

Italija na nogama: Studentica (22) pronađena mrtva nakon 7-dnevne potrage. Tijelo nađeno u jarku

Nasilje nad ženama ponovno je u centru pažnje u Italiji nakon ubojstva dvadesetdvogodišnje studentice Giulije Cecchettin, koje je navodno počinio njen bivši dečko. Tijelo nesretne studentice inženjerstva pronađeno je nekoliko dana prije njene promocije, u jarku, u blizini jezera sjeverno od Venecije. Imala je navodno više ubodnih rana, a tijelo je bilo zamotano u plastiku. Čak sedmicu je trajala potraga širom zemlje.

Inače, netom prije njenog nestanka kamere su snimile kako je njen bivši partner Filippo Tureta udara. Na kraju je uhapšena u Njemačkoj čiji je sud je odobrio njegovo izručenje Italiji gdje će ga ispitati istražni sudac prije podizanja optužnice.

Bio je glavni osumnjičeni nakon što su Giulijini prijatelji i rodbina svjedočili da Filippo nije htio prihvatiti njenu odluku o prekidu veze. Ovaj je slučaj potaknuo nove proteste u Italiji kojima se nastoji ne samo ukazati na još jedno ubojstvo žene već i na činjenicu da svaka tri dana jedna žena u toj zemlji bude ubijena.

Ispred napuljske katedrale postavljene su stolice s ispisanim imenima žena žrtava nasilja i femicida, a u spomen na Giuliju Cecchettin doneseno je stablo masline

"Ovo je scenarij koji jako dobro poznajemo", rekla je Cristina Gamberi, istraživačica na Univerzitetu u Bologni, upozorivši da je 106 žena u ovoj godini ubijeno u Italiji. Većinu tih ubojstva počinili njihovi partneri ili bivši partneri.

Ovo najnovije ubistvo dodatno je učinila vidljivim javnosti Giulijina sestra Elena nastojeći podići svijest o toksičnom ponašanju dijela muškaraca koji na kraju počine femicid.

Pozvala je muškarce da prozovu svoje prijatelje i kolege na prve znakove seksualnog nasilja, bilo da se radi o dobacivanjima ili kontroliranju ponašanja njihovih partnerica.

"Nijedan čovjek nije dobar ako ne čini ništa da razgradi društvo koje toliko privilegira nasilnike iz pozicije moći", napisala je Elena u Corriere della Seri.

Ispred napuljske katedrale postavljene su stolice s ispisanim imenima žena žrtava nasilja i femicida, a u spomen na Giuliju Cecchettin doneseno je stablo masline

Usprotivila se zahtjevu vlade da škole održe minutu šutnje za njezinu sestru pozivajući, umjesto tog čina, na široku seksualnu i emocionalnu edukaciju i financiranje centara za borbu protiv nasilja.

"Za Giuliju nemojte držati trenutak šutnje. Femicid je državno ubojstvo jer nas država ne štiti. Femicid nije zločin iz strasti, to je zločin iz moći", kaže Elena.

Naime, izvještaj koji je 2021. godine objavio Evropski institut za ravnopravnost spolova, a temeljem podataka iz 2018., stavilo je Italiju na deveto mjesto od 15 zemalja EU po broju ubistava žena od strane partnera ili bivših partnera i na 10. mjesto po broju ubojstava žena koje su počinili rođaci.

​Giulijina smrt također je potaknula komentar premijerke Giorgie Meloni, čija je stranka bila među onima koji su bili suzdržani kad se u EU glasovao za ratifikaciju međunarodnog ugovora usmjerenog na sprječavanje nasilja nad ženama.

"Svi smo se posljednjih dana nadali da je Giulia živa. Nažalost, naši najveći strahovi su se ostvarili. Svaka žena ubijena zato što je ‘kriva‘ jer je slobodna devijacija je koja se ne može tolerirati i koja me tjera da nastavim putem kojim sam krenula da zaustavim ovo barbarstvo," dodala je Meloni, koja je prošle godine postala prva žena premijerka zemlje.

U srijedu su italijanski zastupnici jednoglasno podržali niz mjera usmjerenih na proširenje zaštite žena u opasnosti. Ministar obrazovanja, Giuseppe Valditara, također je obećao kampanju u školama za rješavanje problema rodno uvjetovanog nasilja.

"Apsolutno je neprihvatljivo da žene moraju trpjeti uznemiravanje, ponižavanje i nasilje svaki dan", rekao je Valditara novinarima.

No, čini se da neće ići jednostavno upozoravaju nevladina udruženja.

"Umjesto da se uključuju feminističke udruge i centri za borbu protiv nasilja, projekt koordinira psihologinja koja je prethodno negirala postojanje rodno uvjetovanog nasilja", rekla je Silvia Menecali, članica D.i.Re, mreže Žene protiv nasilja.

To je "doista šokantno", dodala je te naglasila da to imenovanje traži opsežnu reviziju potrebnu u rješavanju mnogih aspekata tog problema u Italiji; od sveprisutnog stava među mnogima u policiji i pravosuđu da su osobe koje su preživjele nasilje nekako same krive ili da im se ne vjeruje, do problematičnog načina na koji mediji tretiraju počinitelje ovog nasilja.

"U Italiji moramo stati na kraj novinarstvu koje još uvijek naglašava objašnjenja ubice o tome što ga je motiviralo da ubije ženu. Ova vrsta narativa nastavlja legitimizirati femicid kao reakciju na ponašanje žene", rekla je Menecali.