službeno

Italija napušta kinesku inicijativu Pojas i put

Italija je službeno obavijestila Kinu da je odlučila napustiti značajnu inicijativu Pojas i put (BRI), javili su lokalni mediji u srijedu.

Italija je bila prva i jedina zemlja G7 koja se pridružila programu 2019. godine, što je izazvalo zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država da bi to omogućilo Kini da preuzme kontrolu nad ključnim tehnologijama i osjetljivom infrastrukturom.

Desničarska vlada premijerke Giorgie Meloni, koja je stupila na dužnost prošle godine, otvoreno je saopštila da razmatra izlazak iz sporazuma potpisanog s Pekingom, prema kojem kineske banke i kompanije planiraju graditi sve, od elektrana, željeznica, autoputeva i luka do telekomunikacione infrastrukture i pametnih gradova, širom svijeta.

Italija je više puta izražavala frustraciju zbog neispunjenih obećanja inicijative.

Prema prvobitnom sporazumu, dvije strane bi mogle raskinuti ugovor nakon pet godina, inače bi partnerstvo bilo produženo na još pet godina. Italija je imala rok do kraja 2023. da obavijesti Kinu da li želi da prekine sporazum.

Kako prenosi italijanski list "Il Corriere della Sera", Peking je prije tri dana dobio pismo kojim se vlada obavještava da Rim neće obnavljati sporazum.

I sama Evropska unije je počela da gleda na BRI kao na ozbiljan izazov.

EU je 2021, kao odgovor, stvorila "Global Gateway", što je opisano kao "pozitivna ponuda EU partnerskim zemljama u podršci njihovoj otpornosti i održivom razvoju“.

EU se obavezala da će uložiti 300 milijardi eura u periodu između 2021. i 2027. u projekte borbe protiv klimatskih promjena, zdravstva, energetike, transporta, infrastrukture i digitalizacije.

Evropsko finansiranje je značajno manje u poređenju sa više od dva biliona dolara koje je Peking uložio u prekomorske građevinske projekte i različite oblike ulaganja u protekle dvije decenije.