Svijet

Italija razmatra drastične mjere: Ko odbije hospitalizaciju ide u zatvor?

Italijanski ministar zdravlja predložio je sankcionisanje koji odbiju bolnički tretman zbog covida-19 dok se zemlja bori sa nekoliko novih lokalnih žarišta koronavirusa.

Do koraka ka prisilnim hospitalizacijama došlo je kada je u pokrajini Veneto ponovo buknuo virus nakon što se muškarac vratio iz Srbije sa simptomima korone, a pritom odbio predloženu hospitalizaciju. Ovaj 64-godišnjak iz Vićence sada se nalazi u bolnici u teškom, ali stabilnom stanju.

Za sada je pet njegovih kontakata pozitivno testirano, a 89 osoba se nalazi u samoizolaciji nakon što je utvrđeno da je muškarac, iako je uveliko osjećao simptome oboljenja, otišao na sahranu i rođendansku proslavu sa oko 100 gostiju.

„Sa pravnicima razmatramo mogućnost obavezne hospitalizacije u slučajevima gdje osoba mora u bolnicu, ali to odbije. Moj je stav da su se Italijani pridržavali mjera, jer bez zajedničke odgovornosti stopa virusa bila bi dosta veća i zarazu ne bismo mogli da suzbijemo“, rekao je italijanski ministar zdravstva Roberto Speranza.

Upozorio je da svima onima koji svojim nemarom šire zarazu prijeti zatvor i do 12 godina, dok onima koji to rade namjerno prijeti doživotna kazna. Također je najavio da će svi koji dolaze iz zemalja izvan shengena morati u dvosedmični karantin.

PROČITAJTE  Papa Franjo o napadima u Norveškoj, Afgnistanu i Velikoj Britaniji: Neka svi napuste put nasilja

Nešto ranije je i predsjednik Veneta Luka Zaya najavio prinudnu hospitalizaciju za njegov region i uveo kaznu od 1.000 eura za kršenje propisane samoizolacije. On je rekao da bolnice do kraja jula imaju obavezu da državnim tužiocima dostave imena svih koji su imaju pozitivan test, ali odbijaju prijem u bolnicu.

Svakome ko se vrati u Veneto sa službenog puta van Evropske unije ili zemlje koja nije u shengenskoj zoni, koji obuhvata i grad Veneciju, moraju biti urađena dva brisa.

Iako je u ranim sedmicama epidemije bio jedna od najteže pogođenih italijanskih regija, Veneto je brzo uspio da širenje virusa stavi pod kontrolu, zbog čega je izbijanje novih žarišta dodatno zabrinjavajuće.

Uglavnom su u pitanju importovani slučajevi, a primjer biznismena iz Vićence koji se zarazio na poslovnom putu u Srbiji, pa po povratku u svoju zemlju nepažnjom nastavio širiti virus, nije usamljen. Lokalno žarište nedavno se pojavilo u Padovi gdje je osoba po povratku iz Moldavije zarazila još 10 ljudi.

PROČITAJTE  BiH na katastrofalnom drugom mjestu: Evo kako se mijenjao poredak zemalja po smrtnosti od korona virusa

U Venetu, prema najnovijim podacima, ima 169 hospitalizovanih ljudi zaraženih koronavirusom, ali postoji zabrinutost zbog 28 novozaraženih, od kojih je 15 putovalo u inozemstvo.

Italija već ima, kako podsjeća Gaardian, zakone koji omogućavaju prisilno bolničko liječenje, ali samo kada su u pitanju mentalna oboljenja, iako po nekim tumačenjima mjera može biti provedena i prema onima sa zaraznim bolestima.

Neki italijanski mediji tvrde kako je slična mjera navodno već provedena u Monci u Lombardiji, regiji koja je najviše pogođena smrtonosnim virusom. Starija žena koja je u martu odbila liječenje uprkos ozbiljnim simptomima prisilno je hospitalizovana.

Širenje virusa u Italiji, na nacionalnom nivou, lagano jenjava, ali je samo u ponedjeljak zabilježeno 208 novih slučajeva i osam preminulih. Ipak, u zemlji je od sredine juna izbilo 19 novih žarišta. Najveće je bilo u Bolonji, gde je do početka jula zaraženo 117 radnika kurirske kompanije.

Krajem juna vojska je poslana u Mondragone, gradić nedaleko Napulja, kako bi zatvorila stambeni kompleks u kojem je izbilo žarište, a u kojem žive mnogobrojni bugarski radnici zaposleni na italijanskim farmama. U karantin je stavljeno 700 ljudi, 73 je bilo pozitivno. U Mantovi u Lombardiji zaražena su 52 radnika dvije fabrike mesa.Povezani postovi: