GIORGIA MELONI

Italijanska premijerka vodi u anketama dok izbori za EP ulaze u treći dan

Italijanska premijerka Giorgia Meloni u anketama je daleko ispred svojih suparnika, dok Italijani, Estonci, Latvijci, Maltežani i Slovaci u subotu izlaze na izbore za Evropski parlament.

Meloni bi mogla utjecati na izbor sljedećeg predsjednika Evropske komisije ako njena Braća Italije ostvare velike dobitke, prenosi Al Jazeera.

Aktualna predsjednica Komisije Ursula von der Leyen pokušava pridobiti Meloni u nadi da će dobiti glasove grupe Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), panevropskog euroskeptičnog bloka koji Meloni sada predvodi i čijim se redovima žele pridružiti kandidati Braće Italije ako budu izabrani u Evropski parlament, navode agencije.

Kao treća najmnogoljudnija zemlja u EU-u, Italija može poslati ukupno 76 zastupnika u Evropski parlament koji ima 720 mjesta.

Prema “anketi anketa” koju je sastavio portal Politico, konzervativna Braća Italije su na prvom mjestu s 27 posto, šest bodova ispred Demokratske stranke lijevog centra.

Subota je treći od četiri dana izbora koji se održavaju diljem EU-a. Danas je dan glasanja za Latviju, Maltu i Slovačku; drugi i posljednji dan glasanja za Češku, i prvi od dva za Italiju i Estoniju.

Prvi preliminarni rezultati koji ukazuju na sastav sljedećeg Evropskog parlamenta bit će objavljeni tek u nedjelju kasno navečer, nakon što glasa svih 27 članica. Oni će biti ažurirani u ponedjeljak rano ujutro.