nato misija

Italijanska ratna avijacija će patrolirati nebom Sjeverne Makedonije

Sjeverna Makedonija i Italija potpisale su tehnički sporazum za uključivanje italijanske ratne avijacije u misiju zračnog patroliranja NATO-a nad nebom Sjeverne Makedonije.

Sporazum su u Centru za obuku pilota u kasarni koja se nalazi u blizini aerodroma u Skoplju potpisali ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska i italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

Petrovska je nakon potpisivanja sporazuma izjavila da je ova odluka donijeta sredinom prošle godine.

"Često pominjemo da je savez pokazivanje zajedništva i jedinstva, ali riječi ne mogu odraziti ono što možemo vidjeti na djelu.

Italijanski i grčki avioni, u koordinaciji sa makedonskim ratnim vazduhoplovstvom, garantuju bezbjednost neba nad Republikom Sjevernom Makedonijom“, rekla je Petrovska.

Izrazila je zadovoljstvo zbog čvrste saradnje a Italijom, istakavši da je "činjenica da će italijanski avioni garantovati bezbjednost našeg vazdušnog prostora manifestacija potpunog međusobnog povjerenja".

Italijanski ministar Crosetto rekao je da se osjeća počašćenim što je potpisao "historijski" sporazum koji predviđa italijansku odgovornost prema Sjevernoj Makedoniji.

“Italija, zajedno s Grčkom, preuzima odgovornost da zaštiti nebo Sjeverne Makedonije i to više od bilo koje riječi dokazuje koliko je važno svrstati se u NATO. Jer biti saveznik znači staviti svoje snage na raspolaganje drugim zemljama da ih zaštite kad god im zatreba“, naglasio je Crosetto, dodavši da je njegova zemlja počašćena povjerenjem koje joj je ukazala Sjeverna Makedonija.