Svijet

Italijansko mjesto postalo velika laboratorija: Vojska ih je odsjekla od svijeta, niko ne smije izaći iz kuće, svi su postali pokusni kunići

Može li malo italijansko mjesto pomoći da riješimo nedoumice vezane uz koronavirus? Prošle sedmice mala Nerola, mjesto nadomak Rima s tek 1.900 stanovnika, postala je „crvena zona“.

Utvrđeno je 77 slučajeva zaraze, koja se, kako je naknadno utvrđeno, proširila iz staračkog doma. U početku se širila neprimijećeno, jer osoblju nije bilo neobično što se njihovi ionako bolesni štićenici, od kojih su mnogi na pragu 100. godine, osijećaju loše.

Mještani su pristali na drastičan potez: vojska ih je odsjekla od svijeta, svi se moraju držati kuća te moraju dopustiti da ih se testira. Baš svi stanovnici proći će bris grla i nosa kako bi se utvrdilo na koji se način virus širi među stanovništvom.

BBC je u Neroli poslao reportersku ekipu, koja je u razgovoru s načelnicom mjesta doznala što se događa u karanteni.

„Sve se dogodilo vrlo brzo. Došla je vojska i rekla: niko ne smije vani iz mjesta, niko ne smije ući u njega. Ljudi su uzrujani i prestrašeni, zovu me i pitaju što se događa, jesmo li sada svi bolesni… Umirujem ih i kažem im da smo u ime sigurnosti sviju nas morali podnijeti ovu žrtvu“, ispričala je načelnica.

Mještani su reporterima priznali da su prestrašeni, ponajviše zbog toga što je većina stanovnika u poodmakloj dobi.

„Niko ne smije izaći iz kuće, niti po hranu i lijekove, sve im se dostavlja“, rekla je načelnica BBC-jevoj ekipi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare