MVP Kube

Iz Kube tvrde: Razbili smo mrežu trgovine ljudima. Cilj je bio da se Kubanci bore za Rusiju u Ukrajini

Kuba je identifikovala navodni lanac trgovine ljudima sa ciljem regrutacije njenih građana da se bore u ratu u Ukrajini na strani Rusije, saopštilo je u ponedeljak, 4. septembra, Ministarstvo vanjskih poslova.

Vlada je radila na razbijanju "mreže trgovine ljudima koja djeluje iz Rusije kako bi uključila kubanske građane koji tamo žive, pa čak i neke sa Kube, u vojne snage uključene u vojne operacije u Ukrajini", navodi se u saopštenju Ministarstva koje prenosi agencija AFP.

Kubanska vlada je pokrenula krivični postupak protiv onih koji su organizovali trgovinu ljudima, dodaje se.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez rekao je u postu na mreži X, nekadašnjem Twitteru, da vlada "djeluje punom snagom zakona" protiv operacija trgovine ljudima.

"Kuba nije dio rata u Ukrajini", saopštilo je Ministarstvo, dodajući da će preduzeti mjere protiv bilo koga "ko učestvuje u bilo kom obliku trgovine ljudima u svrhu regrutovanja ili najamništva za kubanske građane da koriste oružje protiv bilo koje zemlje".

Iz Moskve do objavljivanja vijesti nije bilo reakcija.

List iz Miamija America TeVe u petak je objavio ono što je opisao kao svjedočenja dvojice tinejdžera koji su rekli da su bili prevareni da rade zajedno sa ruskom vojskom na gradilištima u Ukrajini.

U video poruci objavljenoj na web stranici novina, jedan od tinejdžera je pozvao u pomoć da izađe što je prije moguće iz Rusije. America TeVe je saopštio da je video poruka poslata iz autobusa koji ih je prevozio iz Ukrajine u ruski grad Rjazanj zajedno sa ruskim vojnicima.

"Ne možemo da spavamo (jer) svakog trenutka mogu da se vrate i da nam nešto urade", rekao je drugi mladić, koji je tvrdio da je pretučen.

Drugi Kubanac rekao je medijima da je potpisao ugovor sa moskovskim oružanim snagama u nadi da će legalizovati svoj status u Rusiji.

Moskva i Havana su nedavno ojačale odnose, a kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel se sastao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi krajem prošle godine.

U junu je kubanskog ministra odbrane primio ruski kolega Sergej Šugu, podsjeća AFP.