'grupa BWK'

Iz Srbije u BiH pa prema Hrvatskoj: Podignuta optužnica protiv dvojice Afganistanaca zbog krijumčarenja migranata

Tužitelj iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija podigao je optužnicu protiv dvojice državljana Afganistana, Sadata Afghana (24) i Mohammada Karim Malanga (23), koji se terete za krijumčarenje migranata, otmice, iznude.

Oni se terete da su, zajedno s drugim osobama, uglavnom stranim državljanima, postali dio organizirane kriminalne skupine, sigurnosnim i policijskim agencijama poznate kao "grupa BWK“, koja je djelovala na području Srbije i BiH.

Ova grupa djelovala je s ciljem nezakonitog krijumčarenja migranata s područja Srbije u BiH, te dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU, a radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima.

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon neuspjelog pokušaja krijumčarenja državljana Irana u Hrvatsku, pronašli navedene migrante na području Blažuja, u blizini prihvatnog migrantskog centra, te ih oteli i držali u zatočenju u nekoliko napuštenih objekata na području Blažuja, mučili ih i zlostavljali, nanosili im tjelesne ozlijede i sve to snimali, kako bi izvršili iznudu većeg iznosa novca od njihovih obitelji, za njihovo puštanje na slobodu.

Oteti i zlostavljani migranti su 17. januara ove godine pronađeni i zbrinuti, nakon čega su počinitelji otmice i zlostavljanja identificirani i uhapšeni od strane policijskih djelatnika SIPA-e BiH.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata, nedozvoljeno držanje oružja, otmica, iznuda i lake tjelesne ozlijede.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 13 svjedoka, dva stručna vještaka, kao i prilaganjem oko 70 materijalnih dokaza.

U ovom predmetu ostvarena je saradnja sa Interpolom, SELEC-om i Europolom, te pravosudnim i policijskim organima Republike Srbije, kao i pravosuđem Švicarske Konfederacije.

Za vrijeme provođenja akcije, izvršena je identifikacija osumnjičenog za kazneno djelo ubistva na području Bihaća, koji je predat na dalje procesuiranje MUP-u USK i KT Bihać.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.