dolina ćupova

Iz Želje podsjetili na teška vremena: Na današnji dan prije 32 godine zapaljen je stadion Grbavica

Fudbalski klub Željezničar podsjetio je da je na današnji dan, 4. maja 1992. godine, zapaljen stadion Grbavica, simbol otpora Sarajeva i Željin hram fudbala.

"Ne zaboravimo! Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stadion Grbavica ili popularno zvana Dolina ćupova je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona 6. april sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. Sa tribinom zajedno je izgorjelo i nestalo 316 pehara", podsjetili su iz sarajevskog kluba.

Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Daytonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine. Od tada pa do danas, Grbavica živi svoj novi život, a sa njom i njenim stanovnicima i Željin stadion.

Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).