strategija

Iza onoga što Putin radi na NATO granici krije se zlokoban cilj: Ovo je za Rusiju vrlo korisno

Helsinki je optužio Moskvu, sa kojom dijeli granicu od 1.300 km, da vodi izbjeglice i migrante ka njegovoj teritoriji u znak odmazde za saradnju sa Amerikom.

Finski premijer Peteri Orpo rekao je da će ta zemlja zatvoriti sve granične prelaze sa Rusijom, osim najsevernijeg u Raja-Josepi, od ponoći u petak kako bi obuzdala priliv tražilaca azila. Finska granična straža saopštila je da oko 3.000 ljudi dnevno prelazi u zemlju.

"Putin želi da spreči mobilizaciju"

Peka Кalionemi, postdoktorski istraživač na Univerzitetu Tampere u Finskoj, iznio je teoriju da bi Moskva mogla namjerno da pritiska Helsinki da zatvori svoje granice kako bi spriječila Ruse da pobjegnu ako predsjednik Vladimir Putin uvede punu mobilizaciju za regrutovanje više trupa za borbu u Ukrajini.

Stotine hiljada muškaraca pobjeglo je iz Rusije u susjedne zemlje nakon što je Putin najavio "djelimičnu mobilizaciju" stanovništva u jesen 2022. godine.

"Postoji zanimljiva i izvodljiva teorija da će Rusija početi djelimičnu ili potpunu mobilizaciju nakon predsjedničkih izbora u martu 2024. i da zapravo žele da Finska zatvori granicu kako mladi Rusi ne bi mogli da beže kroz Finsku kao što su to radili tokom prvog talasa mobilizacije", napisao je Кalioniemi na mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

Kako dodaje, za Rusiju bi ovaj scenario bio izuzetno koristan - mogli bi da okrive Finsku za kršenje ljudskih prava i za odbijanje tražilaca azila, ne bi morali sami da zatvaraju granicu i mogli bi da mobilišu Ruse koji žive u Finskoj da protestuju protiv tamošnje vlade.

Кalionijemi je to rekao nakon što je Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, sugerisao da bi Rusija mogla da objavi potpunu mobilizaciju poslije ruskih predsjedničkih izbora u martu.

"Rusija je uspjela da se prilagodi i stalno ubacuje sredstva u svoj odbrambeni sektor. Rusija se pokazala otpornijom na sankcije Zapada, kao što se očekivalo. Rusija sve više postavlja svoju ekonomiju na ratne temelje. Potpuna mobilizacija može uslijediti nakon predjsedničkih izbora 2024. godine", rekao je Danilov prošle sedmice na Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaksu u Кanadi.

Кremlj je u više navrata negirao izvještaje o tajnoj mobilizaciji ili da bi moglo da dođe do drugog talasa regrutovanja. Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov ranije je tvrdio da će drugi talas mobilizacije u Rusiji početi u januaru 2023.

"Danas nema potrebe za tim", rekao je Putin grupi ruskih ratnih dopisnika i vojnih blogera tokom televizijskog sastanka u junu na pitanje da li će objaviti još jednu mobilizaciju.

On je, međutim, rekao da "neke javne ličnosti kažu da treba da dobijemo milion ili dva miliona ljudi", dodajući: "Zavisi šta želimo".

Кalioniemi je za Newsweek rekao da je Moskva angažovana u strategiji hibridnog ratovanja u kojoj je, zajedno sa Bjelorusijom, gurala tražioce azila ka EU.

"Кremlj može imati koristi od ove operacije na mnogim nivoima — oni mogu da je koriste u svojoj unutrašnjoj propagandi, ali i da predstave Finsku kao zemlju koja maltretira tražioce azila. Sada kada su granice zatvorene, oni također mogu da tvrde da finske vlasti sprečavaju Ruse koji žive u Finskoj da posjete svoju matičnu zemlju. To bi također moglo da poveća popularnost prokremaljskih, evropskih političkih partija", rekao je on.

Savjeti migrantima u messenger grupama

O mogućnostima ulaska u Finsku preko Rusije bez potrebnih dokumenata na internetu se šire brojne informacije. Istraživanje DW na platformi Telegram otkrilo je više grupa na arapskom, u kojima se dijele iskustva s tim u vezi.

Recimo, jedna grupa koja se zove „Informacije Rusija-Finska“ nudi pomoć za podnošenje zahtjeva za vizu za Rusiju i nakon toga za prelazak rusko-finske granice, i za to traži novac. To nude čak i administratori te grupe.

Kako se vidi iz razmjene poruka, grupu je u maju 2022. osnovao korisnik „Rus GT“. Njegov profil je u međuvremenu izbrisan. Nije poznato ko se krije iza toga profila.

Više korisnika, čiji profili su također u međuvremenu izbrisani, garantovali su u chatu da mogu da pomognu pri podnošenju zahtjeva za studentsku vizu za Rusiju i nakon toga prelasku granice, ili prema Estoniji ili prema Finskoj. Za dobijanje studentske vize na tri mjeseca i formalno prisustvovanje kratkom kursu ruskog jezika, kao i transport do granice EU zahtijevaju 1.300 američkih dolara.

Finska zatvorila skoro sve granične prijelaze, Norveška prati situaciju

Finska je privremeno zatvorila sedam od osam putničkih graničnih prelaza sa Rusijom, kao odgovor na visok priliv migranata iz Rusije, prenio je Reuters.

Ta nordijska zemlja je prethodne sedmice zatvorila četiri granična prelaza, dok je preko noći zatvorila još tri, osim najsjevernijeg graničnog prelaza Raja Josepi, koji će nastaviti da prima tražioce azila tokom četiri sata u toku dana.

Granična policija Finske uspostavlja efikasnije patroliranje 1.340 kilometara dugom granicom s Rusijom, a Frontex, evropska pogranična agencija, poslat će 50 pripadnika i opremu da ojača kontrole.

Norveška bi mogla da zatvori jedini granični prijelaz sa Rusijom, saopštio je pre nekoliko dana premijer Jonas Gar Store.

Na pitanje novinara da li bi bilo umijesno slijediti primjer Finske i zatvoriti granicu sa Rusijom, Store je rekao da će njegova zemlja to učiniti "ako bude potrebno". On je dodao da Norveška pomno prati situaciju u Finskoj i Estoniji.

Predstavnici Helsinkija su optužili Moskvu za usmjeravanje migranata prema Finskoj, budući da je broj državljana Jemena, Afganistana, Kenije, Maroka i Sirije koji u toj zemlji traže azil značajno porastao u posljednjih nekoliko sedmica.

Kremlj je porekao optužbe.