Južno kinesko more

Izbio novi incident između Kine i Filipina

Filipini i SAD provode veliku godišnju vojnu vježbu koja je razbjesnila Peking

Kina i Filipini upetljali su se u novi incident u Južnom kineskom moru, gdje dvije zemlje imaju dugu istoriju teritorijalnih sporova.

Kineska plovila spriječila su Filipince da pristupe jednom od atola (prstenasti koraljni greben). Incident se dogodio u blizini Scarborough Shoala dok su dva filipinska plovila pokušavala isporučiti nove zalihe tamošnjim ribarima.

Navodno su im u tome smetala četiri broda kineske obalne straže i šest plovila pomorskih sigurnosnih snaga, koji su protiv njih, među ostalim, upotrijebili i vodeni top.

Pritom su dva filipinska broda pretrpjela određena oštećenja, saopštila je filipinska obalna straža.

Kako dodaju, kineska strana ponovno je postavila pomorske barijere na dužini od 380 metara, koje onemogućuju pristup atolu ili njegovim vodama, gdje su filipinski ribari tradicionalno radili.

Kina je potvrdila da je poduzela mjere protiv dva filipinska broda za koje kaže da su upala u vode atola koji naziva Huangyan.

To je lanac grebena i stijena koji se nalazi 240 kilometara zapadno od glavnog filipinskog otoka i gotovo 900 kilometara od najbližeg kineskog kopna, otoka Hainan.

Kina je zauzela atol od Filipina 2012. godine i od tada je postavila svoju obalnu stražu i druga plovila u to područje, za koje Filipini kažu da uznemiravaju njezine brodove i sprečavaju ih u pristupu laguni bogatoj ribom.

Kina inače polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more i odbacuje teritorijalne zahtjeve drugih zemalja, uključujući Filipine te međunarodnu presudu koja kaže da njihovi zahtjevi nemaju pravnu osnovu.

Manila i Peking već su bili upleteni u brojne incidente na strateškoj pomorskoj ruti.

Između ostalog, posljednjih mjeseci dogodilo se nekoliko sudara plovila dviju država.

Današnji zastoj posljednji je u nizu i dolazi u trenutku kada Filipini i Sjedinjene Američke Države provode veliku godišnju vojnu vježbu koja je razbjesnila Peking.