poput divljeg zapada

Izbori po mjeri Vučića: Krađe, prijetnje, suzavac, bugarski vozovi…

Dio opozicije bojkotira izbore, ponajprije u Beogradu, jer smatra da vladajući nisu uradili ništa kako bi se izbori proveli u fer uvjetima

Alekandar Vučić je nedavno izazvao incident neuravnoteženim nastupom u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, gdje je upao ogrnut zastavom Srbije i pri tome, prema srbijanskim tabloidima, "odbrusio osiguranju u Skupštini UN koje je zahtijevalo da skine sa sebe zastavu".

I baš u takvom navijačkom, da ne kažemo huliganskom stilu, provode se i današnji lokalni izbori u Srbiji.

Izbori u 89 gradova

Lokalni izbori se održavaju u 89 gradova i općina, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo i većina vojvođanskih općina.

I u ovom izbornu procesu prijavljuju se brojne nepravilnosti, poput glasanja umjesto drugih osoba, paralelni birački spiskovi i slično, prenosi AA.

Posmatračka misija CRTA, koja ima posmatrače na 450 izbornih mjesta, zabilježila je i ovog puta neregularnosti na jednom broju izbornih mjesta - od kašnjenja sa otvaranjem biračkih mjesta, do kupovine glasova i takozvanog "bugarskog voza".

Kako navode, na osam posto biračkih mjesta nedosljedno se koriste UV lampa i sprej.

"Ugrožavanje tajnosti glasanja fotografisanjem listića iza paravana zabilježeno je na 11 posto biračkih mjesta, a na sedam posto bilo je slučajeva da birači nisu mogli da glasaju jer nisu pronađeni u biračkom spisku.

Povreda tajnosti glasanja zabilježena je na dva posto biračkih mjesta", ističu iz CRTA-e.

Dodaje se da raste broj biračkih mjesta gdje je primijećeno neovlašteno prisustvo trećih lica, na koje birački odbori nisu reagirali.

Na teritoriji Grada Beograda do 14 sati glasalo je 25,02 posto od ukupnog broja upisanih birača, saopćila je Gradska izborna komisija.

Nova.rs izvještava o još nizu drugih događaja, nepojmljivih civiliziranom svijetu.

Paralelni spiskovi

Zabilježeni su slučajevi u kojima aktivisti Vučićevog i vladajućeg SNS-a (Srpska napredna stranka) obilaze građane, paralelni spiskovi su viđeni u Barajevu, dupli spiskovi u Zrenjaninu.

Opozicija je prijavila i organizovano dovođenje birača na Karaburmi, navodi Nova.rs.

Tri patrole policije stigle su kod zgrade Novosadskog sajma.

Opozicioni aktivisti pokušali su da uđu u zgradu Sajma nakon što je ranije danas otkriveno da je sajam u Novom Sadu, slično kao i Sportski centar Banjica u Beogradu, pretvoren u SNS call-centar. 

Naime, sa druge strane zgrade Novosadskog sajma nalazi se Gradska izborna komisija u koju bi večeras trebalo da budu doneseve vreće sa glasovima, zbog čega aktivisti insistiraju da uđu unutra.

Tokom rasprave je došlo je do guranja sa policijom na vratima.

Dok su se predstavnici opozicije i aktivisti raspravljali sa policijom na vratima Sajma, aktivisti SNS-a sa druge strane pobjegli su iz hale.

Oni su sa sobom odnijeli neke kutije i materijal.

Vrhunac je uslijedio kada su ativisti Srpske napredne stranke bacili suzavac na novinare, opozicione aktiviste i građane na Novosadskom sajmu.

Među novinarima na koje je bačen suzavac bio je i reporter agencije Beta.

Prethodno je grupa građana razvalila vrata od hale u kojoj se nalazi call-centar Srpske napredne stranke...

Vučić glasao na Novom Beogradu

Predsjednik Srbije i član predsjedništva SNS-a Aleksandar Vučić glasao je danas oko 15 sati na Novom Beogradu.

Vučić je glasao na biračkom mjestu 140 u zgradi dečjeg vrtića . Na glasanje je došao sa suprugom Tamarom Vučić.

Bojkot dijela opozicije

U glavnom gradu Srbije Beogradu, u kojemu pravo glasa ima 1,6 miliona građana, na birališta je do 14 sati izašlo 26,7 posto upisanih birača.

To je manje u odnosu na 2023. godinu kada je u istom razdoblju izašlo 30,6 posto, objavila je nevladina organizacija Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

U Novom Sadu izlaznost do 14 sati iznosila je 30,2 posto, što je malo manje nego prošle godine kada je bila 30,9 posto, dok je u Nišu izašlo 27,5 posto birača, manje u odnosu na 2023. godinu kada je ona iznosila 30,2 posto.

Najveća izlaznost do 14 sati bila je u općini Pećinci i iznosila je 48,3 posto.

Dio opozicije bojkotira izbore, ponajprije u Beogradu, jer smatra da vladajući nisu uradili ništa kako bi se izbori proveli u fer uvjetima za sve strane, prenosi FENA.