najbogatija regija evrope

Izbori u Baskiji: Stranka nastala iz pepela ETA ostvarila historijski rezultat

Foto: Newsweek/Britannica

Baskijska nacionalistička stranka (PNV) koja želi veću autonomiju Baskije unutar Španije i lijeva stranka EH-Bildu koja zagovara odcjepljenje osvojile su najviše glasova na danas održanim regionalnim izborima.

Vladajući PNV i oporbeni EH Bildu dobili su po 27 zastupnika u parlamentu Baskije sa 75 mjesta.Za sastavljanje vlade u toj sjevernoj autonomnoj pokrajini potrebno je imati 38 zastupnika.

PNV, koji upravlja Baskijom od 2012. godine, osvojio je 35 posto glasova, a EH-Bildu 32 posto. PNV će stoga imati priliku sastaviti koalicijsku vladu s nekom od ostalih unionističkih stranaka.

Koalicija vladajuće stranke s unionistima

Najizglednije je da će to pokušati ostvariti sa Socijalističkom strankom španskog premijera Pedra Sancheza, koja je zauzela treće mjesto dobivši 12 zastupnika. PNV i sada manjinski upravlja Baskijom uz podršku socijalista javljaju agencije.

Izbori u Baskiji, gdje živi 2,2 miliona stanovnika, ukazali su na jačanje želje za samostalnošću jedne od najbogatijih regija Evrope poznate po industriji i turizmu.

EH-Bildu, bliska raspuštenoj separatističkoj oružanoj skupini ETA-i, ostvarila je historijski rezultat. U odnosu na prethodne izbore dobila je šest zastupnika više i bila nadomak pobjede.

DIGITAL CAMERA

Na izbore je izašlo 62.5 posto birača, što je 10 postotnih bodova više nego na zadnjim izborima u pandemijskoj 2020.