Region

Izbori u Sloveniji. Predsjednica bi mogla postati advokatica koja je branila i Melaniju Trump

Izbori u Sloveniji u ulaze u drugi krug. U Sloveniji se sutra održava drugi krug predsjedničkih izbora, u kome se takmiče konzervativac Anže Logar i Nataša Pirc Musar koja ima podršku ljevice.

Građani sutra treba da izaberu petog predsjednika Slovenije. Ako pobijedi Pirc Musar, bit će prva žena na toj funkciji.

Specijalizovana za zaštitu ličnih podataka

Nekadašnji slovenski ministar spoljnih poslova, Logar (46), kandidat opozicione SDS-a Janeza Janše, odmejerit će snage u drugom krugu s Pirc Musar (54).

Ona je bivša novinarka i advokat specijalizovana za zaštitu ličnih podataka. Pirs Musar je branila i Melaniju Trump, suprugu bivpeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 odsto glasova. Pirc Musar ier dobila 26,85 odsto, prenosi Nova.

U drugi krug, medutim, Pirc Logar po anketama ulazi s malom prednošću od nekoliko procenata.

Opozicioni kandidat u kampanji je nastupao sa sloganom „Za budućnost zajedno“. Nastojao je da osvoji glasove pozivajući na jedinstvo.

„Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje. Moramo kombinovati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu“, izjavio je Logar.

Neće ćutati o nepravilnostima

Najavio je da će biti "predsjednik svih građana".

Pirc Musar ušla je u predsjedničku utrku jer smatra da njeno iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje da služi u državnom interesu.

Naglašava i da neće ćutati o nepravilnostima u društvu.

„Radujem se finalu“, istakla je nakon prvog kruga Pirc Musar.

Ocijenila je da je došlo vrijeme za prvu slovensku predsjednicu i da su birači pokazali da ne slušaju diktat stranaka.

Za sebe kaže da stalno živi iste vijrednosti i da je decenijama pobornica LGBTQ+ zajednice i prava na slobodno odlučivanje o rađanj, uvijek se boreći za sva ljudska prava.

Mladinina anketa pokazala je da Pirc Musar uveliko podržavaju simpatizeri sve tri stranke vladajuće koalicije (Pokret slobode, Socijalni demokrati – SD i Levica). Na njenoj strani su navodno i oni stranački neopredijeljeni.

Logaru, kojeg podržavaju simpatizeri desnih stranaka, SDS-a i Nove Slovenije (NSi), odgovarala bi, s tim u vezi, nešto manja izlaznost.