GLASAJU HRVATSKI DRŽAVLJANI

Izbori za Europski parlament: Otvorena birališta u BiH

U Bosni i Hercegovini u nedjelju su otvorena birališta na kojima hrvatski državljani u našoj zemlji mogu glasati za zastupnike u Evropskom parlamentu iz Republike Hrvatske.

Sva birališta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini su otvorena, potvrdio je Feni generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.

"Birači dolaze, glasaju, sve je redovno, nema nikakvih problema, nema gužvi. Glasa se normalno, ne čeka se. Ljudi koji trebaju potvrdu, dobiju je", kazao je konzul.

Hrvatski državljani u BiH mogu glasati na sedam lokacija: Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu, Kampus Sveučilišta u Mostaru, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci, Hrvatski kulturni centar “Sv. Franjo” u Tuzli, Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, Osnovna škola “Vitez” u Vitezu, te Školski centar fra Martina Nedića u Orašju.

Hrvatski birači danas četvrti put glasaju na evropskim izborima te biraju 12 zastupnika koji će ih idućih pet godina predstavljati u Evropskom parlamentu.

Za 12 mjesta u Evropskom parlamentu u Hrvatskoj se natječe 25 lista, 23 stranačke i dvije nezavisne liste, s ukupno 300 kandidata.

Iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH za Fenu su ranije potvrdili kako je za ove izbore u Bosni i Hercegovini registrirano oko 100 hiljada aktivno i prethodno registriranih hrvatskih birača.

"Važno je napomenuti kako će i na dan izbora moći glasati hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Oni će, kao i do sada, moći glasati uz potvrdu koju će dobiti na biračkim mjestima", poručili su iz Veleposlanstva.

Biračka mjesta se zatvaraju u 19 sati.

Prvi rezultati izbora za Europski parlament znat će se večeras u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, čiji birači posljednji glasaju.