imamo li pravo tražiti više?

Izet Rađo za Raport: Uspjesi Lane i Elvedine nisu plod sistema već njihovog entuzijazma i podrške nebudžetskog OKBiH

Kolika je zasluga OKBiH u njihovim uspjesima se najbolje ogleda kroz izjave sportista pri ostvarenju vrhunskih rezultata, kaže Rađo

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar postigla je još jedan rezultat za pamćenje - osvojila je treće mjesto u disciplini 200 metara delfin na Svjetskom prvenstvu u Dohi i obradovala državu još jednim fantastičnim uspjehom - svjetskom medaljom, bronzom zlatnog sjaja!

Lani je tek 18 godina, a već je osvajala medalje, prvo evropske, a sada i svjetsku, na seniorskom nivou.

Potom je red došao na Elvedinu Muzaferiju da upotpuni fantastične dane bh. sporta.

Sjajna skijašica iz Visokog (24) u utrci spusta u švicarskoj Crans Montani osvojila je četvrto mjesto, ne samo za rezultat karijere naše reprezentativke, nego i najbolji rezultat u historiji bh. skijanja.

Očekujemo još više

U budućnosti i od Lane i od Elvedine, očekujemo još više...

No, imamo li pravo očekivati više s obzirom na to koliko je država uložila i ulaže u njihov razvoj, pitali smo čovjeka itekako mjerodavnog da nam pruži odgovor - Izeta Rađu, predsjednika Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine?

"Na ove uspjehe gledam kao na incident koji nije plod sistemskog djelovanja u sportu nego plod ogromnog odricanja roditelja i porodice, entuzijazma sportskih radnika koji dolaze iz kluba ili saveza, te podrške nebudžetskog Olimpijskog komiteta BiH.

Kao što ste mogli primijetiti, Olimpijski komitet BiH je prvi čestitao i Lani i Elvedini na njihovim planetarnim sportskim uspjesima", kaže Rađo za Raport.

Kolika je u njihovim uspjesima zasluga Olimpijskog komiteta BiH, u smislu podrške koju je OKBiH pružao ovim sportistkinjama. Koliko su one, ako su uopće, u programima OKBiH namijenjenim sportistima?

"OKBiH je 100 posto podržao i Lanu i Elvedinu, kao i što podržava mnoge talentovane sportiste kao i potencijalne i evidentne olimpijce.

Korisnice su višegodišnje stipendije, kao i dodatnog programa plus koji je namijenjen najboljim olimpijcima.

Olimpijski komitet BiH pored ova dva programa nagrađuje vrhunske rezultate naših sportista na evropskom i svjetskom nivou, a posebno izdvajamo program za Mlade olimpijske nade koji je među prvima koristila Lana Pudar.

Kolika je zasluga

Kolika je zasluga OKBiH u njihovim uspjesima se najbolje ogleda kroz izjave sportista pri ostvarenju vrhunskih rezultata gdje se uvijek zahvaljuju OKBiH i stavljaju ga na prvo mjesto.

Napominjemo da je OKBiH nebudžetski korisnik, te se za ova sredstva morao izboriti kroz projektno djelovanje ili uz partnerski odnos sa našim sponzorima".

Koliko je zaista njihov uspjeh "incident", odnosno proizvod isključivo njihove upornosti i angažmana, a koliko proizvod našeg sportskog sistema, između ostalog i Olimpijskog komiteta?

"Na pitanje smo djelimično odgovorili, ali želimo napomenuti da promjenom odnosa države prema sportskom sistemu, pogotovo u segmentu vrhunskog sporta bi se drastično promijenila i situacija u pogledu sportskih uspjeha.

Sportski uspjesi ne bi bili incident nego bi bili plod sistemskog finansiranja i sistemskog rada, a talent bh. sportista bi došao do maksimalnog izražaja".

Prema Vašem mišljenju, ima li bh. sport još talenata, odnosno sportista koji bi mogli krenuti putem ove dvije sportistkinje. Šta je potrebno, iz ugla OKBiH, da bismo dobili još više sportista klase Muzaferije i Pudar?

"Olimpijski komitet BiH već godinu i po vodi kampanju vezanu za promjenu odnosa države prema vrhunskom sportu kroz devet zaključaka okruglog stola koji je verificirala Generalna skupštine OKBiH.

Slijediti evropske standarde

Ukratko, oni govore o tome da se u skladu sa standardom Evropske unije izdvaja jedan posto za sport sa svih nivoa vlasti i budžeta, da se vrhunski sport, sportski savezi i Olimpijski BiH finansiraju sa državnog nivoa i djelimično sa entitetskog.

Da se pojača kontrola utroška sredstava, da sportisti imaju zdravstveno i penziono osiguranje, kao i adekvatne naknade za ostvarenje vrhunskih rezultata, te da se budžeti za ove namjene pune od klađenja na sportske rezultate koji prihoduju enormne svote novca na godišnjem nivou".

Vjerujete li da bi Pudar mogla već ove godine donijeti BiH prvu olimpijsku medalju od samostalnosti naše države, kakva je uloga Olimpijskog komiteta BiH u procesu priprema i nastupa za Olimpijske igre u Parizu?

"Evidentno je da Lana pliva na najvišem svjetskom nivou i ostvaruje vrhunske rezultate iako je vrlo često najmlađa na seniorskom takmičenju".

Entitetski grantovi

Kakav je odnos države prema Olimpijskom komitetu BiH, ima li OKBiH status kakva bi trebala imati krovna institucija bh. sporta, kako se OKBiH finansira i koliiko sredstava od toga osigura država?

"Olimpijski komitet BiH je nebudžetski korisnik koji se prijavljuje na grantove Ministarstva civilnih poslova BiH, te na entitetske grantove namijenjene za sportsku djelatnost.

Sa državnog nivoa u 2022. godini smo dobili 32.000 KM, a u 2023. 100.000 KM što predstavlja rekordnu, ali nedostatnu svotu novca za sve naše aktivnosti.

OKBiH djeluje projektno, te sav novac koji prikupi na ovaj način usmjerava ka sportu i vrhunskim sportistima.

Navest ćemo samo jedan primjer, a to je da smo gore navedenim izdvajanjima države prema BiH, potencijalnim olimpijcima OI Tokio koje su održane 2021. obezbijedili cca 900.000 KM, te smo ostvarili najbolje rezultate od osamostaljenja države BiH.

Činjenica da su godišnji budžeti olimpijskih komiteta iz regije preko 70.000.000 KM najbolje daje odgovor na Vaše pitanje".