predsjednik sda

Izetbegović brani Novalića: Tvrdi da scenarij napravljen izvan BiH, a da je presuda montirana. Obrušio se i na pravosuđe i medije

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić objavio je na svom Facebooku da je iftario sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović posljednjih se mjeseci rijetko oglašava. Ipak, neku vrstu šutnje i povlačenja iz javnosti prekinuo je objavom na društvenim mrežama kojom komentira odlazak bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića u zatvor. Novalić je osuđen na četiri godine zbog afere 'Respiratori', a na izdržavanje kazne u državni zatvor u Vojkovićima javio se u četvrtak navečer.

Izetbegović podsjeća da je presuda kojom je pred Sudom BiH osuđen Fadil Novalić je izvršna i kako se on nalazi u zatvoru. Zatim kaže kao bi trebalo da je to "zadovoljenje pravde“, te tvrdi da smo umjesto toga, dobili nepravdu na djelu.

"Većini javnosti, pogotovo stručnoj pravničkoj, postaje sve jasnije da je u zatvor poslan nedužan čovjek koji je osuđen u montiranom pravosudno-medijskom procesu.

Kada se nedužnim ljudima čini nepravda, ne smijemo šutjeti. Nasilje i nepravda se šire i ne zaustavljaju se šutnjom.

Fadil Novalić je samo posljednja u nizu žrtava instrumentaliziranog dijela pravosuđa, koje umjesto primjene zakona jednako na sve, pravosudni sistem koristi selektivno kako bi se po nalozima inetresnih grupa, proganjali ljudi koji im smetaju", tvrdi Izetbegović.

On se potom obrušio na pravosuđe i medije, ali i strance i to bez ikakvih argumenata.

"Montiranim optužnicama, presudama i medijskim hajkama, od kojih gotovo da nije pošteđen nijedan general, komandant, privrednik ili političar koji je dokazao sposobnost da štiti i vodi narod, planski i sistematski se reducira snaga bh. patriota.

Nije prvi put da gledamo takve scenarije u kojima su se uklanjali sposobni, da bi se nametnuli poslušni. Takvih slučajeva je bilo i prije početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u kratkim periodima nakon toga.

Scenariji su u pravilu pisani izvan Bosne i Hercegovine, a provođeni u Sarajevu sa ovdašnjim poslušnicima. Cilj je uvijek bio isti: oslabiti državu Bosnu i Hercegovinu i smanjiti utjecaj bošnjačkog političkog faktora, posebno onog sa muslimanskom komponentnom", tvrdi predsjednik SDA.

Dodaje da se, kako je kazao, nepravda učinjena Fadilu Novaliću ne tiče samo njega i njegove porodice, već svakoga od nas.

"Novalićev advokatski tim nastavlja pravnu borbu i ona će trajati dok god postoje instance koje mogu osporiti politički montiranu presudu.

Od borbe za istinu i pravdu nikada nismo odustajali. Nećemo ni sada jer od nje ovisi naša sloboda i naš opstanak.

Prije ili kasnije, istina uvijek pobijedi. U to smo se u posljednjim decenijama zorno uvjerili", kazao je Izetbegović.