Politika

Izetbegović ipak želi razgovarati sa Dodikom: To će se desiti kada Milorad bude imao vremena. Možemo lagano izaći iz ove situacije

Lider Stranke demokratske akcije Baakir Izetbegović danas je nakon održanog sastanka sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem na konferenciji za medije kazao da je ipak spreman da razgovara sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SNSD-a.

“Bez potrebe dolazimo u situaciju da rastjerujemo investitore, ali i mlade ljude. To se zovu inat politike kojima mi svjedočimo posljednjih 30 godina na Balkanu. Ova politika nigdje ne vodi. Nadam se da će doći do sazrijevanja u političara u RS. Očekujem da bude više pameti. Neće imati ko da zaradi penziju u BiH ako se ovako nastavi”, istaknuo je Izetbegović.

Milorad Dodik je jučer najavio skoro vraćanje Republike Srpske u okvir Dejtonske BiH,a Izetbegović je kazao da to apsolutno nije provodivo u praksi.

PROČITAJTE  Skandalozno: Ore se srpske pjesme u Predsjedništvu BiH. Pogledajte video

“Sve će to biti oboreno ili odlukama OHR-a ili Ustavnog suda. Ovo je do sada najdirektniji udar na Dejtonski sporazum. Ne možete udariti na Dejton, a da ne udarite na mir. OHR treba da se upusti u borbu sa separatističkim, secesionističkim politikama u RS. Morat će se stati ukraj tome i suprotstaviti tome. Morat će se suprotstaviti i pravosudne institucije, policijske službe, OHR, međunarodna zajednica, mi…”, naveo je Izetbegović.

Današnjem sastanku je prisustvovao i Nikola Špirić te Izetbegović je kazao da nisu puno razgovarali o Izbornom zakonu.

“Srpska strana misli da namjerno radimo neke stvari koje su na štetu BiH. Primjera radi, upotreba i stavljanje imovine u funkciju. Mi nemamo namjeru kočiti gradnju u RS. Mi smo spremni da pomognemo, ali mora biti ispoštovana država”, kazao je Izetbegović.

PROČITAJTE  Vukanović objavio pismo srpskog oficira u OS BiH: 'Većina ljudi, preko 80 posto vojnika je protiv Dodika, nećemo srljati za njim"

Bakir Izetbegović je kazao da Dragan Čović nije spreman na brisanja etničkih prefiksa.

“Odustaje od nečega na šta je bio spreman u Aprilskom paketu”, kazao je on, ponovo se osvrnuvši na sastanak sa Dodikom:

“Spreman sam se naći jedan na jedan sa Dodikom. Mogu se još uvijek stvari zaustaviti, ali i po pitanju deblokade. Možemo izaći lagano iz ove situacije. Kada budem u Banjoj Luci neću imati vremena, ali može se to desiti u danima koji su pred nama ili kada Dodik bude imao vremena”, kazao je Izetbegović.Povezani postovi: