HNK kao test

Izetbegović je pred velikom dilemom: Ostati vjeran ili biti u vlasti

U HNK će se pokazati da li je Izetbegoviću zaista stalo do odnosa sa partnerima ili će nastaviti po starom običaju po kojem su mu partneri uglavnom jednokratno služili da ih politički izbunari

Dok se čeka konačni epilog otegnutog procesa formiranja vlasti u Hercegovačko-neratvanskom kantonu, u pozadini se izgleda odigrava jedna drugačija 'ljubavna' drama.

Naime, čini se da je oko vlasti u HNK skoro sve dogovoreno - osim jedne stvari: treba li NES biti dio nove većine koju čine SDP, HDZ i SDA?

SDP protiv

SDP je protiv, jer to nije bio predmet prethodnih razgovora, a SDA je svoje nove drugove iz NES-a u vlast htjela ugurati u posljednji tren.

Sad su iz HDZ-a i SDP-a dali rok SDA-u od desetak dana da se odluči - ući u vlast ili ostati s NES-om bez vlasti.

Pitanje je teško, jer se SDA trenutno kači za svaku, i najmanju priliku da bude vlast, na bilo kojem nivou, dok s druge strane pokušava stvoriti nešto što su brutalno uništili - koalicioni kapacitet.

Poznato je da je šef SDA Bakir Izetbegović okupio lidere NES-a, SBiH-a i DF-a - Nermina Ogreševića, Semira Efendića i Željka Komšića - kako bi stvorio tzv. 'četvorku'.

No, sad bi zbog HNK ta priča mogla propasti i prije nego je počela.

Gostujući jučer na televiziji N1 Ogrešević je poslao jasno upozorenje Izetbegoviću.

"Ukoliko Narodni evropski savez ne bude dio nove vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, to bi ugrozilo ukupne odnose ove partije i Stranke demokratske akcije

SDA je partner NES-u i obrnuto i ona treba ispoštovati ono što je rečeno i dogovoreno. Naravno, NES očekuje da bude dio vlasti i ne bi bilo dobro da hercegovački SDA to ne razumije i da pošalje poruku da, na neki način ne ispoštuje sporazum sa NES-om", rekao je Ogrešević.

On je još dodao da ne bi bilo dobro da se partneri varaju. A, Ogrešević koji je davno izašao iz SDA bi to već trebao znati, Izetbegović je poznat upravo po varanju političkih partnera.

Moć i vlast

Poznati su već brojni Izetbegovićevi politički manevri u kojima je svoje 'partnere' ostavljao da se dave u živom blatu dok je jurio za moći i vlašću.

A, Ogrešević je odnos Izetbegovića prema partnerima mogao vidjeti i prije nekoliko dana kada je mrtav hladan dočekao zastupnike SBiH-a u Tuzlanskom kantonu u centrali SDA i poželio im dobrodošlicu u stranku.

Predsjednik NES-a tokom svog intervjua naglasio je da bi se ostavljanje NES-a u opoziciji moglo odraziti i na više nivoe vlasti. Iako ni NES ni SDA ne čine vlast na višim nivoima, jasno je da postoji plan da je kao 'četvorka' preuzmu.

Pored toga, NES i SDA čine vlast u Unsko-sanskom kantonu, najjačem uporištu Ogreševićeve stranke.

Dakle, u HNK će se pokazati da li je Izetbegoviću zaista stalo do odnosa sa partnerima ili će nastaviti po starom običaju po kojem su mu partneri uglavnom jednokratno služili da ih politički izbunari.