raspirivanje mržnje

Izetbegović nakon što je saslušan u SIPA-i: Uvode verbalni delikt, ali samo za Bošnjake

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jutros je saslušan u SIPA-i po krivičnoj prijavi za raspirivanje nacionalne mržnje.

Izetbegović je nakon toga objasnio o čemu je riječ i kazao da je u toku uvođenje verbalnog delikta.

"Dao sam izjavu i tražio sam da mi dostave integralni tekst press-konferencije sa koje je jedna izjava izvučena, jedna rečenica, kao i sa govora u Hadžićima iz kojeg su izvučene dvije-tri rečenice. Čak i iz tako reduciranih, izvučenih rečenica iz konteksta ne može se uopće zaključiti da se radi o govoru mržnje, poticanju nacionalne i vjerske mržnje i tako dalje. Da vidite te izvatke i ono što se stavlja na teret meni, pa i gospodinu Suljagiću i Bajroviću, učinilo bi vam se to nevjerovatnim. Jedino je nevjerovatnije šta se ne inkriminiše kada je u pitanju negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi - šta se sve toleriše kada su u pitanju političari iz RS", kazao je Izetbegović.

Zbog toga tvrdi da se uvodi verbalni delikt za političare iz FBiH, odnosno za Bošnjake.

"Mislim da se radi o pokušaju daljeg izjednačavanja strana, relativiziranja istine oonome što se dešavalo u BiH, što se sada dešava u BiH", kazao je Izetbegović.

Kaže da je sporne izjave dao 2022. godine, i to u kontekstu 'onoga što je radio Schmidt' i što je izjavljivao Milorad Dodik.