Politika

Izetbegović o Vučiću: Ne mogu mu biti prijatelji i Rusi i Kinezi i Arapi i Evropa i SAD. Mora odlučiti, nije mu lako

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, danas je nakon sjednice Predsjedništva govorio i o Miloradu Dodiki i Aleksandru Vučiću.

Istakao je da je Dodik tražio jučer od ministrice vanjskih poslova Njemačke kandidatski status.

“Dodik je jučer to tražio od ministrice Baerbock. Svi smo to tražili, očekujemo da ga i dobijemo”, rekao je Izetbegović.

Onda je govorio o Dodikovim stavovima i promjenama istih.

“Dodik je davao vrlo tvrde izjave, da je ovo propala džava, da će opkoliti kasarne, da će napraviti svoju vojsku, a onda je očigledno dobio upozorenja od mentora da to ne radi. A onda je govorio da niko ne radi protiv BiH i teritorijalnog integriteta. Tako vam je to s političarima. Igraju se tu i duple igre, visoko se postave stvari pa se reterira. Ono što je vidljivo iz djelovanja Dodika jeste da je on svojom politikom užasno unazadio ovu zemlju i desetine hiljada mladih bi ostalo ovdje i penzioneri bi imali veće penzije… Do sada smo mogli biti u NATO savezu i napredovati u na EU putu. Sazrijeve mišljenje da ta politika ode faktički da on ode”, rekao je Izetbegović.

Pitali su ga kako komentira stav Srbije prema invaziji na Ukrajinu odnosno neku vrstu neutralnosti.

“Pa bolje da je nautralna nego da se opredjelila na na stranu ovog što radi Putin. Vučić se postavio tako da prijatelja ima svuda, ali će se morati opredjeljivati. Ne mogu mu biti braća i Rusi i Kinezi i Arapi i Evropa. Mora se opredijeliti, teško će mu u ovom momentu biti pred izbore. Jako puno Srba ima koji su uz Ruse, to je njegovo glasačko tijelo. Nije mu lako. Ja bi se tu zaustavio. Nadam se da će donijeti prave odluke, da neće radikalizirati stvari i da će stabilizirati zajedno s nama”, rekao je Izetbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare