Sastanak Bošnjaka regiona

Izetbegović odbio poziv Konakovića: Ne želim imati kontakte s njim dok se ne razriješe njegove veze sa narko-kartelom

Sastav kojem je poziv upućen je, najblaže kazano, čudan, rekao je lider SDA

Lider SDA Bakir Izetbegović oglasio se na Facebooku i poručio da je primio poziv lidera NiP-a Elmedina Konakovića na 'radni ručak' o 'položaju i statusu Bošnjaka u regiji' te naveo razloge zbog kojih neće prihvatiti isti.

Podsjetimo, lider NiP-a danas je o predstojećem sastanku predstavnika Bošnjaka regiona rekao da je "spreman sjesti rame uz rame sa najljućim političkim rivalima".

"Pozivu se, naravno, neću odazvati. Niz je razloga za to, a navest ću samo neke od njih", kazao je Izetbegović, a njegov status u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Osnovni razlog je Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes. Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima.

Po njegovoj pameti Bošnjake u Bosni i Hercegovini predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka.

Pri tome, sastav kojem je poziv upućen je, najblaže kazano, čudan. Nije pozvan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bošnjak, potpredsjednik Federacije BiH Bošnjak, premijer Federacije BiH Bošnjak – bez obzira što je nametnut, a istovremeno je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje su potpuno irelevantne. O statusu Bošnjaka ne može se razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama. Saradnju sa predstavnicima Bošnjaka u državama regije su imali i imaju svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrani iz reda bošnjačkog naroda, te je u tom smislu Konakovićeva inicijativa – višak i pokušaj njegovog samonametanja i samopromocije.

Također, SDA, kao najveća stranka u Bosni i Hercegovini za koju pretežno glasaju Bošnjaci, održava redovne kontakte i ima saradnju sa većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji. Nastavićemo to da činimo i da im pružamo podršku u ostvarivanju interesa Bošnjaka u državama u kojima oni žive. Za to nam nije potreban posrednik, pogotovo ne u Konakovićevom liku i djelu.

Na kraju, smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentovane u Sky-aplikaciji", zaključio je Bakir Izetbegović.