Lider SDA

Izetbegović odgovorio Milanoviću: Napade takvih doživljavamo kao priznanje i kompliment

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović reagovao je na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o lošim odnosima sa njim i njegovom strankom.

Bio bih zabrinut da su odnosi sa Milanovićem, ovakvim kakav je, drugačiji, poručio je Izetbegović i dodao:

"Njegova konstantna odbrana Dodika kao 'dobrog Srbina kojeg želi za susjeda', relativiziranje nasrtaja na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, izjava da bi pravosudne institucije naše zemlje trebale 'držati prste dalje od Dodika', stalno miješanje u unutrašnja pitanja i vrijeđanje Bosne i Hercegovine u stilu 'prvo sapun pa onda parfem', te šovinističko svođenje Bošnjaka na 'sarajevsku čaršiju', mnogo govore o negativnoj metamorfozi koju je kroz vrijeme doživio ovaj 'ljevičar', koji je ne tako davno na predizbornim skupovima u BiH podržavao Željka Komšića", ističe lider SDA.

Dodaje da Milanovićeva posljednja izjava govori dosta i o SDA, "o njenoj političkoj dosljednosti, koja je uvijek smetala i kvarila planove nacionalistima sa istoka i zapada u namjeri da uređuju odnose u BiH".

"Napade takvih mi u SDA doživljavamo kao priznanje i kompliment. Uostalom, predsjednik Hrvatske može, ali i ne mora imati dobre odnose sa pojedinim strankama i njihovim liderima, ali će institucije Bosne i Hercegovine, kao i Bošnjake, sigurno poštovati. To će, kad-tad, i on i svi ostali, morati naučiti", napisao je Izetbegović.

Podsjetimo, Milanović je u intervjuu za N1 kazao: "Moji odnosi sa susjedima, bez obzira na otrov koji prosipa Plenković, nisu dobri samo sa dijelom sarajevske čaršije, sa SDA i Bakirom Izetbegovićem".