Politika

Izetbegović ponovo počeo da izmišlja i prepada narod

U Travniku je održana Skupština Općinske organizacije Stranke demokratske akcije Travnik, kojoj je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Priliku je iskoristio da širi teorije zavjere o bjelosvjetskoj zavjeri protiv SDA i Bošnjaka i da priča o opoziciji, odnosno trenutnom režimu.

“Opozicija je svašta pričala i mnogo toga obećavala. Govorili su o principima, o meritokratiji. Na naše oči su sve to prodali u roku od nekoliko mjeseci samo da zasjednu u fotelje. Prodali su i ljudsko dostojanstvo stalnim odlascima na noge Dodiku i Čoviću. To je počelo jako da ljuti narod. Nema ekipe političara koja je takvom brzinom gubila ugled. Dobili su šansu i sada vidimo šta rade”, izjavio je Izetbegović ne dajući niti jedan primjer toga “šta rade” i izostavljajući činjenicu sastančenja s Dodikom u Istočnom Sarajevu u kafani “Barka”.

Onda se obrušio na strance, predstavljajući ih kao neprijatelje Bošnjaka. Uz to je pričao o teoriji da se Bošnjaci na Balkanu žele isporučiti Beogradu i Zagrebu, prepadajući ljude nekom vrstom nestanka.

“Insistirali su da se domaći političari moraju dogovorati, a onda zabrane nekima da se dogovoraju sa SDA. Povlačili su se pred drskošću Dodika, pomagali su Čoviću. Pravi uzrok ovakvog odnosa prema SDA jeste što namjeravaju na račun manjih, Bošnjaka, Crnogoraca i Kosovara, zadovoljiti interese velikih, prije svih Beograda i Zagreba. Na naš račun kane raditi neke stvari da osiguraju stabilnost, a da mi platimo cijenu”, kazao je Izetbegović.

Opet se vratio strankama Trojke. To što niko s njim nije htio ni pričati, Izetbegović ne pripisuje svojom katastrofalnom politikom.

“SNSD i HDZ žele podjelu probosanskog bloka, a slabiji dio tog bloka, koji bi po svaku cijenu u vlast, žele kao svoje partnere.

Bošnjaci su već svedeni na 25 posto pozicija u Vijeću ministara BiH”, naveo je Izetbegović. I ovo je izmislio. U tome ga je demantirao i njegov zastupnik Šemsudin Mehmedović koji je objavio podatke po kojima je za vrijeme SDA bilo manje uposlenih Bošnjaka. Pored toga, Bošnjaci su imali manje ministara i manje direktora na državnom nivou za vrijeme SDA.

Što se tiče Vlade FBiH prijatio ne nekim programom.

“SDA će u narednom periodu objaviti vlastiti program rada. Imamo većine. Ostavili smo im uređen sistem i pune budžete. Primorat ćemo ih da rade u interesu građana, ali im nećemo dozvoliti da pređu crvene linije”, poručio je Izetbegović.