Vijesti

Izetbegović prije godinu o “malina respiratorima”: Mogu čovjeka držati sat vremena na životu. Kupila se pogrešna roba

Među prvima koji su stali u odbranu menadžmenta KCUS-a i direktorice Sebije Izetbegović, očekivano je bio njen suprug i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Naime, Raport je prvi objavio da se anesteziolozi na KCUS-u bune zbog upotrebe spornih respiratora pod oznakom ACM821A koje je nabavila kompanija "Srebrena malina".

Zbog nabavke tih respiratora trenutno se sudi premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru FUCZ Fahrudinu Solaku, vlasniku kompanije "Srebrena malina" Fikretu Hodžiću te ministrici finansija Jelki Miličević.

Prema informacijama koje dolaze s KCUS-a, a koje su završile na dopisu anesteziologa upućenog direktorici, ti respiratori su opasni po pacijente, sami mijenjaju moduse i namaju karakteristike potrebne za liječenje covid-pacijenata.

Izetbegović je preksinoć na FTV-u tvrdio da su respiratori dobri i da svi rade, da nema nikakvih problema i da se radi o hajci.

No, prije samo godinu dana Izetbegović je govorio potpuno drugačije. Tad je, misleći da ponovo brani Novalića i svoju suprugu, pokušao da ih "ogradi" od toga što je nabavljeno.

"10 miliona maraka se dalo za nešto što uopšte ne zadovoljava potrebe, što nije za intenzivnu njegu. To su neki pokretni respiratori koji mogu sat vremena, možda, držati čovjeka na životu. Pogrešna se roba kupila, a niko nije bio svjestan toga", rekao je Izetbegović za MTV Igman.

Video na kojem se upoređuju te dvije izjave, već je postao viralen. Pogledajte ga: