Vijesti

Izetbegović: SDA se mora mijenjati unutar sebe ili riskira da slabi

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sumirao je danas godinu za koju je kazao da je bila teška i možda najteža postratna godina, iako je počela dobro u prvom kvartalu.

Taj dio godine bio je obećavajući, tada je odblokiran put BiH ka NATO-u, imenovan je novi saziv Vijeća ministara BiH, ekonomski pokazatelji u 2019. godini bili su najbolji u postdejtnoskom periodu.

"A onda je došla pandemija koja je pogodila cijeli svijet. Život je stao, svjedočili smo pustim mjestima koja su nekada bila puna. U BiH prvi talas je bio lakši, ali je psihološki bio teži jer smo se na panedmiju tek počeli navikavati, drugi je bio teži, ali smo ga dočekali bolje pripremljeni", dodao je Izetbegović.

Ipak plaće su ostale stabilne, kao i isplata penzija i invalidnina, a iako je izgubljeno 13.000 radnih mjesta ne treba zaboraviti da je u drugim zemljama taj broj u milionima, napominjući da su entitetske vlade uspješno amortizirale udar pandemije ipak recesija je neminovna.

Osvrnuo se na rad Vijeća ministara BiH, za koje je kazao da je najlošiji saziv budući da se kasni s donošenjem budžeta, pokazana je indolentnost u odnosu na lokalne izbore, a teret migrantske krize prepušten je samo jednom ministarstvu.

Također, usporen je put BiH ka Evropskoj uniji što je kaže Izetbegović, rezultat nerada Vijeća ministara BiH bez obzira na napor nekih ministara.

Govoreći o postupcima HDZ-a i SNSD-a ocijenio je da oni rade koordinirano, a iako HDZ-e ne nanosi direktnu štetu poput onih koje radi SNSD-e, ali i one usporavaju reformske procese.

Podsjetio je da još uvijek postoji problem Ustavnog suda, ali i na, kakao je naglasio, bahat odnos lidera SNSD-a Miloada Dodika na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na koju su pozvani lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a Bakir Izetbegović, Dodik i Dragan Čović.

Izetbegović je odbio prisustvovati toj sjednici jer je kazao da je odbio pristati na tezu da je BiH prost zbir tri naroda i jer smatra da državu trebaju predstavljati demokratski izabrani dužnosnici i predstavnici bh. institucija.

No nakon toga skinuta je ploča sa Studentskog doma na Palama koja je nosila ime ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Tu je i takozvana afera „ikona“ čime je Dodik, napominje Izetbegović, napravio diplomatski skandal primivši šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova bez državnih obilježja i poklonivši mu ikonu sumnjivog porijekla.

Lider SDA kaže da je 2020. godina bila godina izbora. Hrvatska je dobila novog predsjednika Zorana Milanovića čije izjave nije htio komentirati, izražavajući sućut i podršku građanima Hrvatske pogođenim razornim zemljotresom.

Crna Gora je, kaže Izetbegović, dobila novu vladu koja ne obećava stabilnost, a u Sjedinjenim Američkim Državama novi predsjednik je Joe Biden za kojeg je kazao da je prijatelj BiH od kojeg se očekuje aktivniji angažman u BiH kako bi se došlo do prijeko potrebnih reformi.

U BiH su održani lokalni izbori uključujući izbore u Mostaru gradu gdje izbora nije bilo 12 godina. Ti izbori donijeli su promjene, najviše jer je ujedinjena opozicija u urbanim centrima pridobila glasače.

Osvrnuo se i na previranja unutar SDA te je napomenuo da toj stranci preostaje da se mijenja unutar sebe ili da riskira da slabi, ali je najavio da je će se SDA upravo mijenjati unutar sebe i dati šansu mladim ljudima.