vjerovatno je morao

Izetbegović se oglasio nakon što su mu smijenili suprugu: To su nasilnici. Ovo je samo uvod u ono što slijedi

smjena Sebije Izetbegović, Bakir Izetbegović SDA KCUS

Bakir Izetbegović stao je u odbranu svoje supruge Sebije koja je jučer smijenjena sa pozicije direktora KCUS-a.

No, kako je sam naveo, ne oglašava se kao suprug, nego kao šef stranke.

"Nakon skoro dvije godine bjesomučne političko-medijske kampanje, jučer je sa pozicije generalnog direktora KCUS-a smijenjena prof. dr. Sebija Izetbegović. Bio sam u dilemi da li da se oglašavam sa pozicije predsjednika SDA, jer je riječ o mojoj supruzi. I ne bih se oglasio kao suprug, jer se Sebija zna i sama dobro braniti. Oglašavam se kao predsjednik Stranke koja se 33 godine suprotstavlja svakoj vrsti nasilja, nepravde, neistine i nemorala – i nastaviće da to radi", naveo je Izetbegović.

Potom krivi medije i kompletno bh. društvo - koje je po njemu u krizi morala - jer su zamijenili uloge dobrim i lošim.

"Linč koji je proveden nad prof. Izetbegović je sve to - nasilje i nepravda utemeljena na neistini, a omogućena rastućom krizom morala u bh. društvu u kojem se montažama i medijskim kampanjama zamjenjuju uloge dobrih i loših, poštenih i nepoštenih, obrazovanih i neobrazovanih…

Upravo ta kriza morala, ziheraštvo i šutnja onih koji su morali dići glas, jer dobro znaju šta je istina a šta laž, omogućili su da se ova sramotna i protuzakonita stvar desi", kaže Izetbegović.

Ističe da su svi oni koji su pratili rad njegove supruge i napade na nju svjedoci dvije istine.

"Prve, da su jasno, bez ostatka, demantovane laži koje je plasirao Asim Kurjak tvrdeći da Sebija Izetbegović nije doktorirala i da joj on nije bio mentor, te da se nije obrazovala u Zagrebu. Javno su predočeni materijalni dokazi, video-snimci, indeks i ostala dokumentacija koje su te laži potpuno raskrinkale.

I druge, da je prof. Izetbegović dovela u red funkcionisanje KCUS-a, najznačajnije i najveće zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini. Vraćen je dug od preko 100 miliona KM za koji svi dobro znamo kako je i u čijim mandatima nastao, zaštićeni su pacijenti i značajno popravljen njihov status, stalna je efikasna borba protiv korupcije, zanovljen je stručni medicinski kadar, izgrađeni novi objekti, nabavljena nova oprema, povećane plaće ljekarima i medicinskom osoblju…", tvrdi Izetbegović.

Potom navodi kako je njegovu suprugu smijenila 'nametnuta Vlada FBiH' putem 'nezakonito imenovanog Upravnog odbora'.

"Te nezakonitosti, pravno i političko nasilje, svakako će svoj epilog dobiti na sudu. Kao i odluke Senata Univerziteta u Sarajevu. Potrajaće to, ali u pozitivan ishod nimalo ne sumnjam. A dok pravo i pravda ne stignu, ono što možemo i trebamo odmah uraditi jeste da - u skladu sa vlastititom savješću - zauzmemo stav i ne povlačimo se pred nasilnicima koji se montiranim procesima obračunavaju sa političkim neistomišljenicima. Ma ko oni bili.

Jer, napad na vrijednog i dokazanog menadžera, na parlamentarnog zastupnika koji je u dva prethodna izborna ciklusa osvojio najveći broj glasova u svojoj izbornoj jedinici, na suprugu bivšeg člana Predsjedništva BiH, samo je uvod u napad i disciplinovanje svakoga za koga nasilnici procijene da im stoji na putu. SDA se pred lažovima i nasilnicima nikad nije povlačila. Niti će", zaključio je Izetbegović.