Svijet

Izolacija na sjeveru Italije: Zatvara se sve – od stadiona do muzeja, otkazana i vjenčanja

Mjere izolacije koje je najavila italijanska vlada praktično znače da će četvrtini stanovništva biti ograničeno kretanje.

Premijer Giuseppe Conte potpisao je malo nakon ponoći odgovarajući dekret kako bi zaraza bila ograničena na područje žarišta evropske epidemije. Riječ je o najdrastičnijim mjerama koje su od početka epidemije uvedene izvan Kine.

Dekret se odnosi na region Lombardije i najmanje 15 provincija u susjednim regionima: Modeni, Parmi, Pjačenci, Ređo Emiliji, Pesaru i Urbinu, Alesandriji, Astiju, Novari, Verbano-Kuzio-Osoli, Verčeliju, Padovi, Trevizu i Veneciji.

Pogođeni su i veliki gradovi poput Milana, značajnog finansijskog centra, i glavnog turističkog odredišta Venecije.

Italijanska Uprava za civilni aviosaobraćaj ENAC saopćila je da će svi aerodromi, uključujući i one u okviru zone ograničenja, ostati otvoreni i biti u funkciji. Zbog toga nije sasvim jasno šta hitne mjere znače za turiste i druge posjetitelje koji su već na sjeveru Italije ili tek planiraju da tamo ići.

Euronews je objavio rezime mjera definiranih dekretom:

Ograničenje kretanja:

– Stroga zabrana kretanja oko 16 miliona ljudi iz pomenutih oblasti, pri čemu se mjera odnosi kako na izlazak iz njih, odnosno ulazak u te zone, tako i na kretanje unutar nje. Bit će dozvoljena putovanja samo iz hitnih profesionalnih razloga (uz odgovarajući dokaz), u hitnim slučajevima ili iz zdravstvenih razloga.

– Ljudima sa simptomima koji ukazuju na respiratorni problem i povišenom temperaturom izričito se savjetuje da ostanu kod kuće i ograniče društvene kontakte, uključujući i kontakt sa svojim ljekarom.

– Osobe za koje je potvrđeno da imaju koronavirus, bit će obavezne ostati kod kuće.

– Preduzeća se pozivaju da pošalju zaposlene na privremeno odsustvo s posla.

Javna okupljanja

– Otkazuju se sva sportska takmičenja i manifestacije. Bit će dozvoljeni samo događaji u okviru priprema za Olimpijadu, ili velike nacionalne i međunarodne manifestacije – ali isključivo iza zatvorenih vrata.

– Skijališta se zatvaraju do daljeg.

– Otkazuju se svi kulturni, sportski, vjerski događaji i svečanosti. Kina, pabovi, pozorišta, muzeji, plesne škole, igraonice, kockarnice, noćni klubovi i sl. neće raditi.

– Barovi i restorani moći će raditi od osam do 18 sati, ali pod jednim uvjetom – da poštuju mjere sigurnosti koje podrazumijevaju rastojanje između gostiju od najmanje jedan metar.

– Škole i univerziteti bit će otvoreni, a ispiti otkazani.

– Tržni centri i velike prodavnice bit će zatvorene za praznik i u danima pred praznik.

– Vjerski objekti ostaju otvoreni, pod uvjetom da se poštuje pravilo udaljenosti od najmanje jedan metar. Vjerski obredi, kao što su vjenčanja i krštenja, zabranjuju se do daljeg.

Na nacionalnom nivou

– Kao i na sjeveru, bit će zatvoreni kina, pabovi, pozorišta, muzeji, plesne škole, igraonice, kockarnice, noćni klubovi i sl.

– Sportska takmičenja se otkazuju do daljeg, s tim što se pojedina mogu održati da iza zatvorenih vrata.

– Odlazak u tržne centre, barove i restorane dozvoljen je uz poštovanje zaštitne mjere međusobne udaljenosti od jednog metra.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare