Potvrdila vojska

Izrael najavio svakodnevne ‘taktičke pauze’ u Gazi do daljnjega. Ovo je cilj obustava napada

Izraelska vojska najavila je svakodnevne "taktičke pauze" u svojim aktivnostima na jugu pojasa Gaze kako bi se omogućilo više isporuka pomoći.

Pauze "će se održavati od 8 do 19 sati svaki dan do daljnjega duž ceste koja vodi od prijelaza Kerem Shalom do ceste Salah al-Din i zatim dalje prema sjeveru", objavile su Izraelske odbrambene snage (IDF) na platformi X.

Cilj pauze je "povećati količinu humanitarne pomoći koja ulazi u Gazu", dodao je IDF.

Ruta vodi južno od grada Rafaha na jugu Gaze, gdje izraelska vojska nastavlja svoje međunarodne operacije.

Odluka je donesena u sklopu napora da se "poveća količina humanitarne pomoći koja ulazi u pojas Gaze" nakon razgovora s UN-om i drugim organizacijama, objavila je vojska.

Do nje dolazi u trenutku kada se na diplomatskom frontu čini da blijede nade za prekid vatre zbog kontradiktornih zahtjeva Izraela i Hamasa koji ostavljaju male šanse da se ostvari plan koji je krajem maja objavio američki predsjednik Joe Biden.

Rat traje više od osam mjeseci

Prema UN-u, glad prijeti pojasu Gaze, gdje je 75 posto od oko 2.4 miliona stanovnika raseljeno zbog rata. Više od 8000 djece mlađe od pet godina liječeno je od akutne pothranjenosti u Gazi, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Izrael smatra Rafah posljednjim uporištem palestinske grupe Hamas. Rat u Gazi izazvan je najgorim masakrom u historiji Izraela s više od 1200 mrtvih, koji su proveli Hamas-ovci i druge ekstremističke grupe u Izraelu 7. oktobra prošle godine.

Postupci izraelske vojske kritizirani su na međunarodnoj razini, posebno operacije u Rafahu, gdje su mnogi Palestinci potražili utočište od rata. Prema tijelima nadležnim za zdravstvo koje kontrolira Hamas, više od 37.000 ljudi je ubijeno, a više od 85.000 ozlijeđeno tokom izraelske ofanzive u pojasu Gaze.

Brojke, koje uključuju vojsku i civile, trenutno se ne mogu nezavisno provjeriti. Izraelska vojska objavila je jučer smrt osam vojnika u pojasu Gaze, gdje već više od osam mjeseci bjesni rat između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamasa.