Žele se osigurati

Izrael pregovara sa Muskom: Traže resurse SpaceX-a kako bi koristili satelitski internet

Kompanija SpaceX još nije prihvatila zahtjev Izraela

Izrael je počeo pregovore sa SpaceX, kompanijom u vlasništvu američkog milijardera Elona Muska, za korištenje satelitskog internet sistema Starlink.

Ministarstvo telekomunikacija Izraela potvrdilo je da su u pregovorima sa kompanijom SpaceX kako bi mogli koristiti sistem Starlink.

Dodaje se da su pregovori u toku i da će ovim korakom biti omogućen nesmetani internet u gradovima i ratnim zonama u blizini granice s Gazom.

U saopštenju se takođe navodi da će Izrael prvi put koristiti Starlink, koji će služiti kao rezerva u slučaju da drugi sistemi zakažu.

Kako navodi "Bloomberg", kompanija SpaceX još nije prihvatila zahtjev Izraela.

Space Exploration Technologies Corp, poznatija pod imenom SpaceX, američka je privatna kompanija koja se bavi proizvodnjom svemirskih letjelica i pruža usluge svemirskog transporta sa sjedištem u Hawthorneu u Kaliforniji. Kompaniju je 2002. godine osnovao Elon Musk s ciljem umanjenja troškova letova u svemir.

Starlink je satelitski internet sistem, kojim upravlja kompanija SpaceX, koji pruža pokrivenost u više od 60 država. Također ima za cilj globalnu uslugu mobilne telefonije nakon 2023. godine.