haos na bliskom istoku

Izrael žestoko udario na Gazu. Haos na sjeveru zemlje, je li sljedeći Rafah?

Izrael je danas nastavio smrtonosno bombardiranje ratom razorene Gaze dok je Washington stavio veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na prekid vatre na palestinskom području.

Globalne sile, koje pokušavaju pronaći izlaz iz rastuće krize do sada nisu u tome uspjele, a napori u posredovanju nisu uspjeli osigurati primirje.

UN-ova agencija za hranu rekla je jučer da je morala zaustaviti očajnički potrebne isporuke sjevernom dijelu teritorija nakon što se ondje suočila s "potpunim haosom i nasiljem" što je odluka koju je osudio Hamas.

Svjetski program za hranu u nedjelju je nastavio isporuke, ali je njihov konvoj dočekan pucnjavom, nasiljem i pljačkom, vozač kamiona pretučen je pa je dostava ponovno obustavljena.

"Šokirani smo odlukom Svjetskog programa za hranu da obustavi isporuku pomoći u hrani u sjevernoj Gazi, to znači smrtnu kaznu i smrt za tri četvrtine miliona ljudi", rekao je u utorak navečer Hamasov ured za medije.

Pozivajući agenciju da "odmah poništi katastrofalnu odluku", Hamas je poručio da "odgovornima smatra Ujedinjene narode i međunarodnu zajednicu".

Od početka rata između Izraela i Hamasa, Gaza je suočena s nestašicom hrane, a dotok vanjske pomoći ozbiljno je ograničen.

UN je više puta oglasio uzbunu zbog teške humanitarne situacije u Gazi, upozoravajući da bi nestašica hrane mogla dovesti do "eksplozije" smrtnosti djece koja se može spriječiti.

Više od četiri mjeseca nemilosrdnih borbi sravnilo je sa zemljom velik dio obalnog teritorija, gurnuvši 2,2 miliona ljudi na rub gladi i raselivši tri četvrtine stanovništva, prema procjenama UN-a.

"Ne možemo više izdržati. Nemamo brašna, ne znamo ni kamo bismo po ovom hladnom vremenu", rekao je Ahmad, stanovnik grada Gaze, čije su ulice zatrpane ruševinama uništenih zgrada i smećem.

Ali u New Yorku, Washington je stavio veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koju je sastavio Alžir, a koja je zahtijevala trenutni humanitarni prekid vatre i "bezuvjetno" oslobađanje svih talaca otetih u Hamasovu napadu na Izrael 7. oktobra.

Veto je izazvao kritike zemalja uključujući Kinu, Rusiju, Saudijsku Arabiju, pa čak i bliske američke saveznice Francusku i Sloveniju.

Hamas je ocijenio da veto SAD-a znači "zeleno svjetlo da se u okupaciji počine novi masakri".

Dok su svjetske sile glasale, izraelski napadi pogodili su Gazu rano u srijedu, ostavljajući 103 mrtva, prema ministarstvu zdravstva kojim upravlja Hamas na tom području.

Svjedoci su izvijestili o teškoj paljbi u Gazi, uključujući u Han Junisu i Rafahu blizu egipatske granice, gdje je oko 1,4 miliona raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

Rafah, posljednji grad u Gazi koji se suočava s kopnenom invazijom izraelskih snaga, glavna je ulazna tačka za očajnički potrebnu pomoć preko Egipta.

Katar, koji ima ključnu posredničku ulogu između Hamasa i Izraela, rekao je u utorak da su lijekovi poslani u Gazu, prema sporazumu u kojemu je sudjelovala Francuska, stigli do talaca koje drže militanti, u zamjenu za pošiljku humanitarne pomoći.

Ali općenito, pregovarački napori nisu uspjeli osigurati dugoročno primirje i uprkos međunarodnom pritisku, Izrael insistira da je kopnena operacija protiv Rafaha neophodna za uništenje Hamasa.