KRIO SE POD ZEMLJOM

Izraelci kažu da su ubili hamasovca poznatog kao “čovjek iz sjene”

Marwan Issa "eliminiran" je u vojnom napadu ranije ovog mjeseca, saopćio je Izrael. Ako su obavještajni podaci tačni, radilo bi se o najviše rangiranom vođi Hamasa koji je ubijen u Gazi od početka sadašnjeg sukoba između Izraela i Hamasa u oktobru.

Issa je bio zamjenik zapovjednika Qassam Brigade, Hamasovog vojnog krila. Izraelci tvrde da su napali podzemni kompleks u središnjoj Gazi između 9. i 10. . Vjeruje se da je Issom bio još jedan zapovjednik Hamasa, Aziz Abu Tamaa, piše Sky News.

Izraelske odbrambene snage tek su jučer potvrdile preliminarne izvještaje. "Provjerili smo sve obavještajne podatke. Marwan Issa je eliminiran u udaru koji smo izveli prije otprilike dvije sedmice", rekao je kontraadmiral Daniel Hagari.

Smatrao se jednim od organizatora upada u Izrael

Iz Hamasa nije bilo komentara. Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, objavio je još prošle sedmice da je Issa preminuo. Issa je bio poznat kao "čovjek iz sjene" zbog svoje sposobnosti da izbjegne izraelske snage i navodno se skrivao pod zemljom.

Rođen 1965., smatrao se jednim od organizatora napada Hamasa u Izraelu 7. oktobra. U napadu je ubijeno oko 1200 ljudi, a više stotina ih je oteto. Issa je proveo pet godina u izraelskom zatvoru. 1997. uhapsila ga je palestinska vlast, ali je oslobođen tokom drugog ustanka.

Preživio je tri pokušaja ubistva - 2006., 2014. i 2021. Njegova fotografija objavljena je tek 2011. Sad su na popisu najtraženijih hamasovac ostali šef vojnog krila Hamasa Mohammed Deif i vođa Hamasa u Gazi Yahya Sinwar. Vjeruje se da su obojica u Gazi.