IMAJU POZITIVNE UTISKE

Izraelci nakon utakmice protiv Musinog Reala oduševljeni Srbijom: Nema puno muslimana

Nekoliko izraelskih sportskih klubova svoje domaće evropske utakmice igra u Beogradu, a medij Israel Hayom je u reportaži o glavnom gradu Srbije iznio pozitivne utiske.

“‘Da je situacija obrnuta, vi biste nam prvi pomogli, ovako su se Srbi mobilisali da pomognu Izraelcima koji igraju u Evropi”, glasi naslov na spomenutom portalu.

U tekstu se navodi da je dan nakon početka rata u Izraelu, predsjednik KK Partizan Ostoja Mijailović najavio da će njegov tim biti spreman da ugosti Makabi iz Tel Aviva i pomoći izraelskim timovima u svemu što je potrebno tokom teškog perioda.

“Između Srbije i Izraela postoje jaka prijateljstva. Simpatična osjećanja prema Izraelcima posebno su karakteristična za građane Srbije koji saosjećaju sa situacijom u Izraelu”, navodi se u tekstu.

“U Srbiji procenat muslimanskih stanovnika nije visok. Prema podacima, to je oko 4% ukupne populacije, od kojih su većina Bosanci ili Albanci. U Beogradu je u posljednjoj deceniji zabilježen pad broja muslimana u gradu, a danas ih ima manje od 30 hiljada. Ove brojke su usko povezane sa sigurnošću koju Izraelci i Jevreji mogu osjećati u gradu i zemlji”, piše Israel Hayam.

Dodali su da u Beogradu gotovo nema antisemitizma, da je riječ o gradu sporta i da Makabi Tel Aviv i Partizan imaju dobre odnose, dok gostoprimstvu doprinosi i to što je trener Hapoel Jerusalema Aleksandar Džikić, nekadašnji član “Crno-belih”, prenosi Source.ba.

Potpisnik teksta je dopisnik Israel Hayoma Yakkov Meir.

Inače, Maccabi iz Tel Aviva sinoć je u zaostaloj utakmici šestog kola Eurolige ubjedljivo poražen od Real Madrida sa 99:70.

Jednu od najboljih ovosezonskih partija u Euroligi pružio je Džanan Musa. Za nešto više od 20 minuta provedenih na parketu bh. košarkaš ubacio je 15 poena, uhvatio tri lopte i podijelio četiri asistencije.