napeta noć

Izraelci srušili skoro sve dronove i projektile koje je ispalio Iran. Ali ipak najavljuju žestoko odmazdu

Iranski napad na Izrael s 200 dronova, krstarećih i balističkih projektila završen je u nedjelju ujutro bez težih posljedica pošto ih je golema većina presretnuta i oborena.

Izraelska vojska objavila je da je "većina" bespilotnih letjelica i projektila presretnuta sistemom protuzračne odbrane i "u saradnji s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija".

Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu. Nanesena je i šteta jednom vojnom postrojenju na jugu.

Iran je u subotu navečer lansirao salvu dronova i projektila na Izrael, u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde. Bio je to prvi iranski direktni napad s njegova teritorija na Izrael u historiji.

U Izraelu je bila proglašena zračna uzbuna, čule su se sirene i eksplozije, ali uglavnom su to bili zvuci presretanja i obaranja iranskih letjelica. U tome su, uz izraelske snage, učestvovali britanski, američki i jordanski avioni koji su iranske dronove rušili iznad Sirije, Iraka i Jordana.

BBC piše da su Iranci vjerovatno htjeli jeftinim dronovima opteretiti izraelsku protuzračnu obranu kako bi krstareći i balistički projektili imali veće izglede da pogode mete. To je taktika koja je već viđena u Ukrajini.

“Izrael, međutim, nije Ukrajina. Izraelske zračne snage vrlo su sposobne. Štoviše, Izrael ima razne proturaketne sisteme koje je teško nadvladati, a uz to im pomažu američki i britanski avioni", piše BBC.

Iranska ambasada pri UN-u objavila je da se ovom akcijom odmazda za napad može smatrati zaključenom.

"U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znatno oštriji", navodi se u objavi iranske misije pri UN-u na društvenoj mreži X.

"To je sukob između Irana i Izraela i Sjedinjene Države moraju ostati po strani", zaključuje se.

Izraelski mediji, međutim, pišu da se izraelski odgovor može očekivati. I to značajan.