terenski komandant

Izraelska vojska tvrdi da je ubila komandanta Hamasa u Gazi: ‘Muhamed Salah je eliminisan’

Ilustracija

Izraelska vojska je u ponedjeljak objavila da je u Gazi ubila terenskog komandanta Brigada Al-Qaasam, oružanog krila palestinske grupe Hamas.

“Izraelski avioni su eliminisali Muhameda Salaha, koji je bio odgovoran za projekte i razvoj u Hamasovom štabu za proizvodnju oružja“, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Dodaje se da je “Salah bio dio projekta za razvoj strateškog naoružanja za Hamas i da je komandovao brojnim Hamasovim odredima koji su radili na razvoju oružja”.

Hamas još nije komentarisao saopštenje izraelske vojske.

U međuvremenu, vojska je objavila da izraelske trupe “nastavljaju ciljane operacije zasnovane na obavještajnim podacima u oblasti Rafah“. Ističe se da su “tokom ciljanih racija na tom području, trupe pronašle velike količine oružja“.

"U području Tel al-Sultana, lanseri koji su se koristili za pucanje na trupe IDF-a (izraelska vojska, op.a.) tokom rata su demontirale trupe IDF-a", dodala je vojska.

Istovremeno, vojska je napomenula da nastavlja svoju operativnu aktivnost u centralnoj Gazi.

“Vojnici su identifikovali nekoliko boraca koji su djelovali u tom području i eliminisali ih u napadu dronom”, navodi izraelska vojska.

Više od 37.500 Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.