nada u mir

Izraelski izaslanik se sastao s katarskim premijerom potičući nade u nove pregovore o primirju

Visoki izraelski izaslanik sastao se s premijerom Katara, ključnim posrednikom u sukobu u Gazi, rekao je izvor u subotu, dok izvori iz Egipta sugeriraju da je Izrael otvoreniji za novi dogovor s Hamasom.

Kao još jedan signal mogućeg proboja, izraelski mediji su rekli da će premijer Benjamin Netanyahu sazvati svoj sigurnosni kabinet i dati televizijsku izjavu u subotu navečer. Netanyahuov ured to nije odmah potvrdio.

Rat u Gazi, potaknut šokantnim Hamasovim ubistvima i otmicama na jugu Izraela 7. oktobra, potresao je regionalne i svjetske sile dok se broj palestinskih civilnih žrtava povećava.

Dok je obećavao da će uništiti Hamas, Izrael je također nastojao povratiti taoce koje drži islamistička grupa koju podržava Iran.

Krajem novembra došlo je do jednosedmičnog primirja uz posredovanje Katara i Egipta prema kojem je Hamas oslobodio više od 100 žena, djece i stranaca koje je držao u zamjenu za 240 palestinskih žena i tinejdžera oslobođenih iz izraelskih zatvora.

Izrael je na tim pregovorima predstavljala njegova špijunska služba Mosad. Direktor Mosada David Barnea sastao se u petak s premijerom Katara Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem u jednoj evropskoj prijestolnici, rekao je izvor Reutersu pod uvjetom da ostane anoniman.

Axios, koji je objavio vijesti o pregovorima, rekao je da je to prvi susret njih dvojice od novembarskog primirja. Izvor koji je razgovarao za Reuters rekao je da se Barnea vratio u Izrael rano u subotu kako bi obavijestio Netanyahua.