Ispitat će uspjeh operacija

Izraelski ministar Gantz predložio formiranje istražne komisije o događajima 7. oktobra i ratu u Gazi

Ministar izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz podnio je u nedjelju prijedlog za formiranje državne istražne komisije o događajima oko napada Hamasa 7. oktobra i rata u Pojasu Gaze koji je uslijedio.

"U sklopu istražne komisije koju je Gantz predložio da se utvrdi, istražit će se svi događaji koji su doveli do rata, donošenje odluka na političkom i vojnom nivou, kao i ponašanje tokom samog rata", objavio je "Yedioth Ahronoth".

Gantz je preporučio da se ispita uspjeh ili neuspjeh operacija vođenih u Gazi od 7. oktobra i odgovor na prijetnje na izraelskoj granici s Libanom i Sirijom.

Taj potez uslijedio je tri dana nakon što je premijer Benjamin Netanyahu proturječio vojsci da je primila upozorenja o mogućem napadu Hamasa.

Vojska je saopćila da je Netanyahu dobio četiri upozorenja u mjesecima koji su prethodili Hamasovom napadu 7. oktobra.

Rečeno je da su pisma upozorenja upućena premijeru u mjesecima između marta i jula 2023. godine.

Netanyahu se suočava sa široko rasprostranjenim kritikama jer nije predvidio napad Hamasa i svoje postupanje po pitanju izraelskih talaca koje drži Hamas.

Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

U Gazi je ubijeno oko 36.000 Palestinaca, velika većina žena i djece, a više od 80.600 ranjeno od oktobra nakon napada Hamasa.

Gotovo osam mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.