Svijet

Izraelski ratni avioni gađali palestinske kuće u izbjegličkom kampu u Gazi

Izraelski ratni avioni gađali su u subotu naveče palestinske kuće i imovinu u sjevernom dijelu izbjegličkog kampa Al-Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, što je rezultiralo širokim razaranjem na tom području, naveli su svjedoci.

Izraelski avioni gađali su desetine stambenih kuća, puteva i infrastrukture u kampu.

U međuvremenu, Kancelarija za medije u Gazi objavila je da je Izrael također gađao tri škole, što je rezultiralo žrtvama.

„Izraelska vojska počinila je šest masakra u kampu u protekla 24 sata, ubivši 19 ljudi i povrijedivši više od 200 drugih“, dodaje se.

Izbjeglički kamp Al-Nuseirat od srijede je podvrgnut neočekivanoj izraelskoj vojnoj operaciji.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra je 33.686, dok je povrijeđenih 76.309.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.