NAPADI SE NASTAVLJAJU

Izraelski tenkovi prodrli u sjever Gaze, ubili 11 Palestinaca

Izraelski tenkovi prodrli su u utorak u dijelove sjevernog Pojasa Gaze koji su napustili prije nekoliko sedmica, dok su ratni avioni izveli zračne napade na Rafah, posljednje utočište Palestinaca na jugu teritorije, ubivši i ranivši nekoliko njih, saopćili su mještani i medicinski radnici.

Mještani su prijavili prekid interneta u oblastima Beit Hanoun i Jabalia u sjevernoj Gazi. Tenkovi su napredovali u Beit Hanoun i opkolili neke škole u koje su se sklonile raseljene porodice, saopćili su mještani i mediji palestinske grupe Hamas.

"Okupacioni vojnici naredili su da se evakuišu sve porodice u školama i obližnjim kućama u koje su tenkovi napredovali. Vojnici su zadržali mnogo muškaraca", kazao je Reutersu jedan mještanin sjeverne Gaze putem aplikacije za razmjenu poruka.

Beit Hanoun, dom za 60.000 ljudi, bio je jedno od prvih područja na meti izraelske kopnene ofanzive u Gazi prošlog oktobra. Snažno bombardovanje pretvorilo je veći dio Beit Hanouna, nekada poznatog kao "korpa voća" zbog svojih voćnjaka, u grad duhova od hrpe ruševina.

Brojne porodice koje su se posljednjih sedmica vratile u Beit Hanoun i Jabaliju nakon povlačenja izraelskih snaga, u utorak su ponovo počele da se iseljavaju zbog nove racije, saopćiči su neki mještani.

Palestinski zdravstveni zvaničnici saopćli su da su u izraelskom napadu četiri osobe poginule i nekoliko ranjeno u Rafahu, gdje se više od polovine od 2,3 miliona ljudi u Gazi sklonilo i priprema se za planiranu izraelsku kopnenu ofanzivu na grad koji se graniči s Egiptom.

Nešto prije ponoći, u izraelskom zračnom napadu pogođena je kuća u Rafahu i ubijeno je sedam osoba, među kojima i djeca, a nekoliko drugih su ranjeni, saopćili su palestinski zdravstveni zvaničnici. Nije bilo odmah izraelskog komentara.

Palestinski zdravstveni zvaničnici i mediji Hamasa javili su da je u izraelskom zračnom napadu također ubijeno 11 Palestinaca, među kojima i djeca, u izbjegličkom kampu Al-Maghazi u središnjem Pojasu Gaze. Izraelska vojska nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pod upravom Hamasa također je saopćilo da je u izraelskom zračnom napadu pogođen policijski automobil u kvartu Tuffah u gradu Gazi, pri čemu je poginulo sedam policajaca.