TIJELO NIJE PRONAĐENO

Izvor iz istrage otkrio bizarne detalje ispitivanja osumnjičenog za ubistvo male Danke

Regija i dalje bruji o šokantnom ispitivanju Srđana Jankovića, jednog od osumnjičenih za ubistvo male Danke Ilić u Banjskom polju u Srbiji. Janković je jučer negirao da je kobnog dana uopće vidio djevojčicu, a kamoli je udario automobilom.

"Ja tog dana djevojčicu uopće nisam vidio, zapravo ja je nisam vidio nikada u životu", izjavio je, navodno, Janković, a prenosi Kurir.

Kako nadalje navodi isti medij, Janković je u tamošnjem tužilaštvu odgovorio na oko stotinu pitanja, a ispitivanje je, tvrde, trajalo tri i pol sata.

Kurir se pritom poziva na izvor iz istrage koji tvrdi da je Janković objasnio šta je tog dana radio u Banjskom polju te da je priznao i da je konzumirao alkohol. Priznao je, pišu, i da je bio za volanom "fiat pande", ali tvrdi da automobilom kojim je upravljao nikoga nije udario.

"Ne grize me savjest jer ništa nisam učinio", navodno je, prema pisanju tamošnjeg medija, izjavio Janković. Tvrde i da se Janković na ispitivanju osvrnuo i na manjak fizičkih dokaza u kontekstu štete na automobilu. Navodno je kazao da je vidljivo da automobil nije pretrpio nikakav udarac i da bi na nekom mjestu lim automobila sigurno bio oštećen.

Cijelo je vrijeme tokom ispitivanja, piše Kurir pozivajući se na izvor iz istrage, Janković bio miran i staložen.

Očigledno je da se njegova priča sudara s priznanjem drugog osummnjičenog, Dejana Dragijevića, koji je prethodno ispričao da je on taj koji je unio dijete u automobil i zadavio je golim rukama. Za zaključiti je, piše spomenuti srbijanski medij, da je upravo ova razlika u svjedočenju ona koja sada najviše muči istražitelje.

Janković je u policiji prvo priznao djelo koje mu se stavlja na teret, zatim se branio šutnjom, sve do jučer kada je u potpunosti sve negirao.

Nadalje, poznati srbijanski advokat Borivoje Borović u razgovoru za Novu.rs tvrdi da se u ovom trenutku više ne može govoriti da je dijete ubijeno - kao i da ne vidi razlog da se osumnjičene procesuira.

"Sve što sam ranije govorio se obistinilo. Tijelo nije pronađeno, a čovjek kojeg su preplašili u policiji sada je dočekao priliku. Iskoristio je priliku da utvrdi da je njegova prvotna izjava iznuđena pod torturom. Čuo je da mu za teško ubistvo prijeti doživotni zatvor, da mu se neće suditi kao za saobraćajnu nesreću, i sada imamo ovaj obrat", ispričao je Borović u razgovoru za Novu.rs.

Tvrdi i da se više ne može govoriti da je dijete ubijeno jer za to nema nijedne pravne kvalifikacije ni materijalnih tragova. Smatra da je dijete nestalo te da se policija poprilično osramotila.

"Tijelo Danke Ilić neće biti pronađeno, istraga će se svake sekunde prekinuti, a cijeli slučaj bit će pretvoren u farsu", zaključuje za Novu.rs.