Ekonomija

Izvoz junetine u Tursku: Obustava zbog malverzacija klaonica iz Posušja i Travnika

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je za Srnu da je zbog određenih malverzacija u dvije klaonice na području Federacije BiH privremeno obustavljen izvoz junećeg mesa u Tursku, te da će naredne sedmice biti donesena odluka o daljim koracima.

"Otkup i klanje nisu zabranjeni, ali jeste izvoz zato što smo imali informacije o određenim malverzacijama koje se rade i to upravo ispitujemo, pa ćemo vas obavijestiti kada bude završena istraga", rekao je Kalaba.
Objasnio je da je klanje junadi za izvoz mesa u Tursku obavljano u dvije klaonice i da je Kancelarija naredila da se obustavi potpisivanje veterinarskih certifikata, jer su primijetili određene nepravilnosti.
Kalaba je naveo da je riječ o klaonicama "Šišović" iz Rakitnog nedaleko od Posušja i "Bajra" kod Travnika.
"Većinom je riječ o tome da nisu ispoštovali uputstvo koje je izdala Kancelarija o izvozu mesa goveda za Tursku, nisu najavljivali klanja u periodu kada je trebalo i imali smo informaciju od raznih udruženja da je došlo do uvoza mesa iz Srbije i drugih zemalja i da se to miješa, što mi upravo ispitujemo", pojasnio je Kalaba.
Kalaba je naveo da će nakon sastanaka koji su planirani na sljedeću sedmicu, te da će poslije toga biti odlučeno da li će ponovo biti dozvoljen izvoz ili će se nastaviti sa istražnim radnjama.