novi saziv

Jandroković uspio što nije niko prije njega, po treći put postao predsjednik Hrvatskog sabora

Gordan Jandroković u četvrtak je po treći put izabran za predsjednika Hrvatskog sabora, što u 34 godine nije pošlo za rukom ni jednom od njegovih 11 prethodnika.

Sabor je na prvo zasjedanje sazvao predsjednik Republike Zoran Milanović, no na samu sjednicu nije došao, kao ni prije četiri godine.

Izborom predsjednika Sabora konstituiran je novi 11. saziv od nezavisnosti. Jandroković je izabran sa 144 glasa "za" i šest "protiv", prenosi HRT.

Prije Jandrokovića Hrvatskim saborom su predsjedali Žarko Domljan, Stipe Mesić, Nedjeljko Mihanović, Vlatko Pavletić, Zlatko Tomčić, Vladimir Šeks, Luka Bebić, Boris Šprem, Josip Leko, Željko Reiner i Božo Petrov.

Prva sjednica novog saborskog saziva održava se šest dana nakon što je predsjednik Hrvatske Milanović dao mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade predsjedniku HDZ-a, dosadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću, koji mu je donio 78 potpisa podrške.

Na izborima 17. aprila, od ukupno 151 zastupnika, HDZ s partnerima izborio je 61, SDP-ova koalicija 42, Domovinski pokret 14, Most i Suverenisti 11, Možemo! 10, po dva mandata IDS i Nezavisna platforma sjever, te jedan mandat stranka Fokus. Osam mandata imaju pripadnici nacionalnih manjina.

U proteklih mjesec došlo je do osipanja u nekim strankama i koalicijama, pa je DP ostao bez dvojice zastupnika, Mislava Kolakušića i Josipa Jurčevića.

Most su napustili Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić, Suvereniste je napustila Vesna Vučemilović i priključila se saborskoj većini.